Een accu op de boot. Welke heb je nodig?

Veel boten hebben een accu aan boord. Misschien jouw boot ook wel. Of je bent van plan om een accu aan boord te nemen. Bij het kiezen van een goede accu moet je met een paar dingen rekening houden. Namelijk waarvoor je de accu nodig hebt, welke accu je nodig hebt en tot slot hoeveel capaciteit de accu moet hebben.

Hierbij zal ik er ook een paar adviseren per grote en soort accu. Zodat je makkelijk een goede accu voor jouw boot kan kopen.

Waarvoor heb je de accu nodig?

Een accu is natuurlijk super belangrijk en heb je altijd nodig bij het gebruik van elektronica aan boord. Veel boten hebben verlichting aan boord of hebben speakers en een elektrische start. Hiervoor moet je natuurlijk wel stroom kunnen opslaan vandaar dat ze een accu aan boord hebben of nemen.

Je hebt natuurlijk ook een accu nodig als je een elektrische motor hebt. Je hebt ook motoren waar de accu al in de motor zit maar dat is niet het geval bij de meest voorkomende instapmodellen.

Vraag jezelf daarom even af waarvoor je de accu nodig hebt. Heb je de accu nodig om de boot te starten? Moet deze dus erg veel stroom leveren maar is dit maar voor heel even? Of moet je er lang mee kunnen doen en heb je veel capaciteit nodig bijvoorbeeld voor de verlichting?

Ten slotte moet je rekening houden met het onderhoud van de accu. Sommige accu’s gaan sneller kapot en hebben meer onderhoud nodig. Hou daar dan ook rekening mee.

Startaccu

Startaccu’s worden dus gebruikt om de motor te starten en hiervoor is veel stroom nodig. Ik heb het even uitgezocht en ik heb een grote accu gevonden die je daarvoor goed kan gebruiken. Het is er een van het merk centrion. De accu is nou eenmaal duur maar het is de goedkoopste van deze kwaliteit klasse en dus voor de boot.

De accu is trilbestendig dat erg belangrijk is omdat je op de boot zit en met een beetje golven kan dit nog wel eens een beetje schommelen. Deze is erg fijn omdat deze het ook goed doet bij lage tempraturen.

De accu is 12v en heeft een grote capaciteit van 140Ah hiermee kom je wel even vooruit. Dit is de kleinste accu die ze hebben en daarom ook de goedkoopste. Mocht je geïnteresseerd in een grotere zijn hebben ze die ook. Dat word dan wel erg duur daarom raad ik aan om gewoon met deze te beginnen of je moet wel een hele grote boot hebben.

(Dit is overigens een andere accu)

Gel-accu

Een gel accu is super handig als accu op de boot! Deze heb je namelijk in super veel formaten en prijsklasses. Je hebt dus redelijk goedkope en duurdere. Deze accu’s zijn ook nog is lekvrij en kunnen ook tegen trillingen etc. daardoor zijn ze een stuk veliger dan andere accu’s.

Dat is dus een super groot voordeel ervan. Soms worden ze ook als startaccu gebruikt hier zijn ze alleen een stuk minder geschikt voor.

Ik heb een accu gevonden met een grote capaciteit van het bekende merk Duracell je kunt hem hier op bol.com bekijken.

Lithium accu

In het algemeen worden lithium accu’s het meeste gebruikt. Ze zitten namelijk overal in. In je telefoon laptop of powerbank.

Lithium batterijen zijn best bijzonder ze zijn namelijk een stuk kleiener en lichter dan een normale accu. Ze kunnen veel meer capaciteit bevatten dan bijvoorbeeld een gel accu. Ik vind ze fantatstisch ze zijn alleen een stuk gevaarlijker dan andere accu’s. Daarom raad ik het niet aan om er zelf mee te gaan knutselen.

Ik vind de batterijen/accu packs fantastisch en interessant en het is super handig in de boot door het formaat maar ik gebruik ze daarom zelf niet in de boot. Ik raad ook niet aan om met deze te gaan knutselen en er zelf een in te bouwen. Sommige buitenboord motoren hebben een inwendige accu. Dit is vaak lithium in dit soort gevallen is dit anders.

Deze zijn namelijk veel getest en zijn gewoon veilig. De batterijen kun je namelijk overladen. Als dit gebeurt gaan ze in de fik of ontploffen ze. Niet zo een fijn idee lijkt mij.

De buitenboord motoren hebben daarom een ingebouwde beveiliging tegen het overladen. Dit heeft je telefoon en andere apparaten ook.

Omdat ik deze zelf niet gebruik of ervaring mee heb (in de boot dan) heb ik hier ook geen link van.

boot accu

Semi tractie accu

Dit zijn accu’s die erg handig zijn voor als je op de boot wil slapen of apparatuur gebruikt. Denk hierbij aan een kookplaat of gewoon lampen etc. Daarvoor wil je altijd wel wat stroom hebben. Hiervoor heb je dus constant een klein beetje stroom hebben en hoef je dus niet een korte maar krachtige accu te hebben zoals bij de startaccu.

Hiervoor wil je gewoon een accu waar je je lampen en andere spullen een paar dagen mee kan aanzetten. Bij deze accu’s is het fijn als je gewoon veel capaciteit hebt dat je dus meerdere dagen voorruit kan zonder dat je accu ineens leeg is en je de hele avond in het donker zit.

In dit geval raad ik deze boot accu van het merk Centurion aan deze accu heeft 80Ah aan capaciteit en is 12 v met deze grote accu kun je een paar dagen voorruit. Het ligt er natuurlijk aan wat je er op aansluit als het alleen een paar lampjes zijn kan deze wel een paar weken meegaan. Als je gaat koken en je gebruikt een koelkast zal deze na ongeveer een week wel op zijn.

Dit zijn dus de meest voorkomende accu’s die je nodig hebt/gebruikt op de boot. En een paar mooie voorbeelden hiervan.

Capaciteit

Nu weet je als het goed is dus wat voor soort accu je nodig hebt. Nu moet je alleen nog de capaciteit bepalen van je accu. Dit kun je eigenlijk niet echt fout doen. Dit is namelijk gewoon op te lossen.

Als je een te grote accu hebt is het eigenlijk alleen maar handig. Het is dan wel groot en zwaar maar je kunt er alleen maar langer mee voor uit. Accu’s verliezen na een tijd ook capaciteit. Daardoor is het fijn om een grotere accu te hebben dan dat je precies nodig hebt zodat je er lekker lang mee kunt doen.

Je zou denken dat een te kleine accu dan wel echt een groot probleem is. Het antwoord hierop is nee. Hiervoor moet je alleen wel wat anders doen. Als je er dan nog een accu bij koopt en ze zo schakelt dat je geen hoger voltage krijgt heb je gewoon twee accu’s. Je kunt hierdoor altijd de capaciteit groter maken en kun je het niet zo verkeerd doen.

Er zijn genoeg goede accu’s te vinden. Ik gaf alleen even wat voorbeelden waarmee het kiezen wat makkelijk kan worden!

Veel vaarplezier!

Wil je ook wat weten over elektrisch varen? Klik hier om een bericht over elektrisch varen te bekijken!

4 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *