Zo kun je je boot zelf schoonmaken!

boot schoonmaken

De zomer komt er weer aan.

Maar na een jaar lang flink veel gevaren te hebben is de boot erg vies geworden. Dit kan natuurlijk niet want hier gaat en je boot achteruit van en het ziet er niet uit. Je wilt natuurlijk wel de mooiste boot van iedereen hebben!

Gelukkig zijn er genoeg manieren om een boot schoon te maken. Dit kan na een jaar soms erg veel werk kosten maar met de volgende manieren moet het goed komen!

Hogedrukspuit

Een boot schoonmaken met een hoge drukspuit is super makkelijk. Misschien wel de makkelijkste manier die er is. Maar het is alleen ook de manier met het grootste risico. Je kunt namelijk met een hogedrukspuit erg makkelijk de verf of lak van je boot er af halen! En dat is het laatste wat je wilt.

Daarom raad ik een andere manier aan. De andere manier kan wel iets lastiger zijn maar je wilt echt geen schade aan je lak. Dit is namelijk ook slechter voor je boot want deze kan dan gaan roesten of rotten dat is afhankelijk van je soort boot. Daarom is het belangrijk goed op te letten of je je verf of lak niet beschadigd!

Materiaal

Je hebt natuurlijk verschillende soorten boten. Kano’s tot motorboten. En dan heb je nog eens allemaal verschillende materialen. Het verschild per materiaal hoe je het beste je boot kunt schoonmaken. Daarom heb ik voor je van de bekendste materialen een schoonmaakmanier. Het maakt niet uit wat voor boot het is. Voor schoonmaken maakt het niet uit of je nou een houtenzeilboot of een houten motorboot hebt. Daarom krijg je de manieren op het soort materiaal.

Polyester boot

Er zijn veel verschillende manieren om een polyester boot schoon te maken. Ik behandel de snelste en makkelijkste.

Je kunt een polyester boot goed schoonmaken en schoonhouden met speciale boot shampoo. Dit moet je een keer in de zoveel tijd op de boot doen. Dit beschermt de boot ook gelijk. Maar als je je boot goed moet schoonmaken en de onderkant helemaal groen is kun je beter een andere manier gebruiken.

Als de boot viezer is omdat het een lange tijd niet is schoongemaakt kun je het het beste schoonmaken met een doek of spons en een schoonmaakmiddel. Er zijn genoeg schoonmaakmiddelen die erg goed werken je hebt gewoon normale bij de supermarkt die werken vaak ook maar anders is het aan te raden om er een speciaal voor polyester op een website als bol.com te bestellen. Het ligt er aan hoe vies de boot is.

Gebruik geen schuurmiddel en schuurspons! hierdoor veroorzaak je krassen in de lak of verf en dat is het laatste wat je wilt!

Ik heb een mooie bootshampoo uitgezocht die niet zo duur is. Deze is super handig omdat deze je boot helemaal mooi schoonmaakt en eigenlijk alle vuile plekken weg krijgt. Wat al helemaal fijn is is dat deze je boot ook direct beschermt. Je hebt er dus dubbel voordeel van daarom denk ik dat het een hele goede aankoop is.

Houten boot

Een houten boot schoonmaken kun je op verschillende manieren doen. Dit ligt er aan wat voor vuil er op de boot zit en hoe vies deze is.

Kalkaanslag, Kalkaanslag kun je meestal verwijderen met een kalkverwijderaar. Controleer even of deze niet schadelijke is voor andere materialen die op je boot zit maar meestal kan dit prima tegen hout en lak.

De boot kun je voor de rest goed schoonmaken en ontvetten met wat groene zeep. Dit kun je meestal gewoon bij de supermarkt kopen.

Er is een kans dat dit werkt dit zal dan alleen wel wat moeite kosten. Als het heel erg is lukt het waarschijnlijk niet. Dan heb je een speciaal schoonmaakmiddel voor boten nodig.

Maak je boot schoon met een spons of doek. Gebruik geen schuurspons! Daarmee maak je krassen in de lak.

Metalen boot

Een metalenboot is relatief makkelijk schoon te maken omdat deze boot erg sterk is. Je kunt eigenlijk alleen niet al het schoonmaakmiddel gebruiken door sommige verf en lak die hier niet tegen kunnen. Groene aanslag is bijvoorbeeld makkelijk met schoonmaakazijn schoon te maken. Probeer ook hier gewoon groene zeep of een ander schoonmaakmiddel hier zul je al een heel eind mee komen.

Maak de boot gewoon schoon met een spons of doek. Maak de boot niet schoon met een schuurspons en gebruik ook geen schuurmiddel! Dit beschadigt de lak!

Interieur schoonmaken

Ook wil je graag de binnenkant van de boot schoonmaken. Dit is soms wel belangrijker dan de onderkant van je boot je zit hier namelijk de hele tijd. In de haven zie je de onderkant niet maar de bovenkant/binnenkant.

Je kunt dit natuurlijk op allerlei verschillende manieren doen en het zal deels met een sopje wel weggaan. Toch heb ik een heel mooi product gevonden waar jij je boot helemaal netjes mee kan maken. Er is natuurlijk geen beginnen aan om voor elk materiaal een ander product te kopen.

Op je boot heb je namelijk vooral voor in de boot super veel verschillende materialen. Daarom heb ik een product gevonden waarmee je alles kan schoonmaken. Deze is vooral voor je interieur bedoeld. Het is een spray en er zit 500ml in. Ik denk dat het zeker de moeite waard is het is namelijk ook niet zo duur.

Je kunt het ook voor de buitenkant van de boot gebruiken. Dit zal ook werken. Het is ook biologisch afbreekbaar het kan dus ook gewoon in het water belanden zonder problemen.

Het product heet met marine pro en is beschikbaar op bol.com. Dit is naar mijn mening een super handig product en dat je het liefst gewoon altijd aan boord hebt liggen. Je kunt het voor zoveel gebruiken dat het altijd handig is.

Je hebt 2 verschillende soorten, een voor hardnekkig vuil voor de romp etc. de andere is heel geschikt voor je interieur het zijn allebei aanraders kijk even welke je het beste kan gebruiken!

Veel succes met het schoonmaken van je boot! ik hoop dat je er wat aan hebt gehad.
Meer tips over varen?

Klik hier om de blogpagina te bekijken! >>

4 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *