Brand blussen op de boot. Met deze brandblusser los je het op.

Brand op de boot is natuurlijk het laatste wat je wilt. Vandaag ga ik het niet hebben hoe je brand op de boot kunt voorkomen maar hoe je het kan oplossen door middel van een brandblusser. Je hebt verschillende soorten en het is belangrijk om te weten welke brandblusser je nodig hebt in welke situatie.

Hoe maak je een brand uit?

Voor brand zijn er een paar standaard dingen nodig anders is er geen vuur. Om brand te stoppen moet je een van deze dingen weghalen door bijvoorbeeld het zuurstof weg te halen of de tempratuur te verlagen.

Vuur heeft altijd een paar dingen nodig. Namelijk: Een brandstof, zuurstof en een bepaalde tempratuur. Als je dus een van deze drie dingen weghaalt dan stop je de brand dus. Bij het blussen van een brand op de boot wil je dit dus doen.

Categorieën brandblussers

Je hebt verschillende soorten branden en je hebt daarom ook verschillende soorten brandblussers.

Een brandblusser van klasse A is vooral voor het blussen van vaste stoffen. Zoals hout en papier, veel boten zijn van hout, bij een houten boot is dit dus heel belangrijk.

Brandblusser B is voor vloeistoffen zoals benzine en olie. Op de boot heb je deze stoffen waarschijnlijk vaak mee en is het dus heel belangrijk dat je deze brand kan blussen.

Brandblusser C is geschikt voor het blussen van gassen. Dit is alleen nodig als je gassen zoals Butaan en Propaan op je boot hebt.

Brandblusser D is voor het blussen van metalen. Er zijn veel metalen boten alleen brand metaal minder snel dan andere stoffen. Het is daarom niet noodzakelijk om deze te hebben. In dit geval is het belangrijker dat je een brandblusser beschikbaar hebt zodat je benzine of andere stoffen kunt blussen. De brand zal dus niet zo snel beginnen bij het metaal meer eerder bij plastic hout of een vloeibare stof.

Als laatste heb je brandblusser F, deze brandblusser is voor het blussen van vetten. Ook deze is daarom niet zo noodzakelijk op de boot maar meer belangrijk als je gaat frituren of zoiets.

Waarmee moet je blussen?

Water word natuurlijk vaak gebruikt om een brand te blussen. Water met olie is alleen heel gevaarlijk omdat er dan juist een steekvlam vanaf komt. Op het water kan het best zo zijn dat de motor in brand staat en dan is het dus super gevaarlijk om met water te blussen. Dan heb je dus echt wat anders nodig.

Misschien denk je nu moet je dan voor elke klasse een andere brandblusser kopen? Nee, gelukkig hoeft dit niet. Veel brandblussers kun je voor meerdere klasse gebruiken. Ik zal later in dit bericht een paar van deze brandblussers linken.

Blussen met een poederblusser

Je kunt wel met een poederblusser blussen. Dit is een hele geschikte brandblusser voor de boot omdat ze blussen bij klasse A, B en C je kunt dan dus eigenlijk alle veel voorkomende branden op de boot blussen.

Je kunt dus branden van vaste stoffen blussen, de branden van vloeistoffen en gasbranden.

Er zit alleen een groot nadeel aan het blussen met een poederblusser. Dat is dat deze relatief veel schade aan richt aan de spullen. Het is dus wel de makkelijkste maar maakt wel het meeste schade. Daarom is een andere brandblusser ook te overwegen.

Ik raad onder andere deze brandblusser aan van bol.com deze is dus geschikt voor klasse AB. Je hebt hem in 1L, 2L en 6L bedenk even hoe groot de boot is en hoeveel je daarom nodig hebt. Ik raad in ieder geval 2 aan. Zeker als je meerdere jerrycans benzine aan boord hebt. Als het echt een klein bootje is zal 1L prima zijn en bij een grote boot met grote kajuit gewoon die van 6L

Blussen met een schuimblusser.

Blussen met een schuimblusser maakt alweer minder schade dan met het blussen van een poederblusser. Een ander nadeel is wel weer dat deze geen gasbranden blust. Deze brandblusser is namelijk een klasse AB blusser. Je zou ze dus allebei kunnen kopen. Als er dan een gasbrand is kun je de poederblusser pakken en anders de schuimblusser. Je hebt dan in ieder geval altijd een extra brandblusser bij je wat natuurlijk ook veiliger is.

De schuimblusser die ik aanraad en dus geschikt is voor klasse AB is deze. Deze heeft een handige ophangbeugel en is in 2L, 3L, 6L en 9L beschikbaar.

Blussen met een blusdeken

Kleiner brandjes kun je heel goed blussen met een blusdeken als dit veilig kan. Je kunt dus prima een klein keukenbrandje als je dit op de boot hebt ermee blussen. Ook is het effectief op personen die mogelijk in brand staan. Het kan natuurlijk gevaarlijk zien om een hele benzine tank ermee te blussen daarom raad ik het ook zeker aan om een brandblusser in de buurt te hebben.

Als er echter iets kleins is kan het heel handig zijn om dit met een blusdeken te blussen omdat deze eigenlijk geen schade maakt. Je kunt deze bijvoorbeeld in de kajuit of keuken ophangen zodat je er makkelijk bij kan.

Deze blusdeken raad ik aan. Het heeft een handige verpakking waardoor je het kan ophangen en je er dus makkelijk bij kan. Het is dus geen vervang van een brandblusser maar wel handig om te hebben. Het is verder in twee formaten beschikbaar. Zelf zou ik dan altijd voor de grote maat gaan.

Conclusie

Poederblussers zijn dus het meest effectief alleen brengen deze wel het meeste schade aan. Een schuimblusser werkt ook nog goed alleen daar kun je geen gasbrand mee blussen. Deze zorgt wel voor minder schade. Als je helemaal schade vrij wilt blussen kun je gebruikmaken van een blusdeken. Dit kun je alleen gebruiken bij kleine brandjes je moet dus alsnog een brandblusser aan boord hebben.

Wil je nou meer weten over de veiligheid op de boot?

Klik hier om het blogartikel veiligheid bij het varen te bekijken >>

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten