Dekuitrusting voor je zeilboot. Deze 10 dingen heb jij nodig!

dekuitrusting zeilboot

Dekuitrusting voor je zeilboot. Super belangrijk maar wat heb je nou eigenlijk nodig? Vandaag ga ik het hebben over de tien onmisbare dingen voor op je zeilboot! Handige accessoires maar ook super belangrijke dingen die elke zeilboot echt nodig heeft!

Nummer 1 een kikker!

Een kikker wie kent deze nou niet! Gewoon om je lijnen aan vast te maken. Iedere zeilboot heeft ze wel. Ik heb eigenlijk altijd houten kikkers gehad en deze zaten gewoon op mijn mast vast. Omdat deze van hout waren hebben en de gaten om de schroeven daardoor langzaam maar zeker een beetje zijn gaan uitrekken (de gaatjes werden dus wat groter) kwamen de kikkers een beetje los te zitten en dat is natuurlijk geen verstandig idee.

Daarom ga ik deze vervangen met metalen kikkers. Ik google er even op en vond toen deze mooie! Ze zijn lekker simpel te monteren veilig en eenvoudig. Omdat ze van roestvrij staal zijn gaan deze lekker lang mee en zullen deze een stuk langer mee gaan dan mijn houten :),

Ik plaats er gelijk ook een op de punt van mijn zeilboot en nog twee aan de achterkant. Zodat ik lekker snel en makkelijk extra lijnen kan vastmaken en overal simpel kan aanleggen. Misschien ook een goed idee voor jou!

2, ventilatierooster

Toen ik aan het kijken was voor de kikker kwam ik gelijk nog wat leuks tegen. Het is iets heel simpel maar wel gelijk super handig! Namelijk een ventilatierooster!

Dit was een goede van mij. In de zomer als het warm is en de zon staat op het dekzeil dan word het echt super heet in de boot. In het voorin en onder het achterdek al helemaal. Als hier dan spullen lagen of een vuilniszakje begon het nogal te meuren. Door de ventilatieroosters heb ik daar minder last van omdat er wat frisse lucht de boot in kan komen.

Klik hier om het te bekijken >>

3, een luikring

Een kleine upgrade aan de binnekant van mijn boot zijn nieuwe luikringen. Ik heb namelijk wat luiken met deurtjes ervoor en hier zat gewoon een gat in geboort om deze open te maken. Dit ziet er eigenlijk helemaal niet mooi uit en was nodig aan vervanging toe.

Natuurlijk niks bijzonders daarom heb ik hier ook maar een klein kopje van gemaakt. Ik dacht misschien heb jij er ook wel wat aan en lijkt het je wat. Klik dan hier om dit te bekijken.

dekuitrusting zeilboot

4, Stootwillen

Ik denk dat iedereen ook wel bekend met stootwillen is. Ik denk ook dat iedereen deze eigenlijk wel heeft deze behoren namelijk echt bij je dekuitrusting voor je zeilboot. Motorboten kunnen dit trouwens ook goed gebruiken.

Stootwillen of stootkussens zijn algemeen bekend bij watersporters en die hang je aan de randen van je boot als je ergens gaat liggen of aanmeert. Hierdoor kun je tegen de kant aanliggen of tegen een andere boot zonder dat je boot beschadigingen zoals krassen krijgt.

Ze gaan wel is lek en daarom is het een keer in de zoveel tijd nodig om nieuwe te kopen. Ze verslijten nou eenmaal wat sneller dan de meeste andere materialen op je boot maar ik heb liever dat deze slijten dan dat mijn zeilboot dat doet!

Ik heb een mooie maat gevonden voor de wat kleinere zeilboot:

5, Zeilbinders

Zeilbinders, niks meer dan elastieken om je zeil bij elkaar te binden. Ideaal voor meerdere dingen als je het mij vraagt. Ze staan bekend om tenten te maken bij partytenten worden deze namelijk super veel gebruikt. Op vakantie heb ik er daarom ook altijd een paar mee zodat ik wat bij elkaar kan houden.

Vaak neem ik een aanhanger mee die moet worden afgedekt volgens de regels. Ik doe dat dan met een zeiltje en een paar van deze dingen.

Je kunt er dus ook heel makkelijk je zeil mee bij elkaar binden. Ik denk dat deze voor iedereen super handig zijn en dat ze zeker het proberen waar zijn. Dit behoort naar mijn mening bij elke zeiler tot zijn dekuitrusting voor op de zeilboot.

6, landvasten

Een goed paar landvasten behoren bij elke zeilboot. Daarom is het ook slim om deze regelmatig te controleren of deze nog helemaal heel zijn. Deze krijgen bij stormachtig weer namelijk nogal wat te voortduren en slijten daardoor redelijk snel.

Je wilt natuurlijk altijd dat je boot goed vast ligt en niet zo maar zijn eigen gang kan gaan en daarom is het slim om deze regelmatig goed te controleren en dan ook nieuwe te kopen als dit nodig is. Zo duur zijn deze namelijk niet.

Klik hier om een goed landvast te bekijken>>

motorjacht

7, een landvastveer

Dit kopje hoort eigenlijk een beetje bij de landvasten. Dit lost namelijk het probleem van het snelle slijten op. Namelijk door een rubberen landvast veer te bevestigen. Deze is van het merk talamex en deze beschermt je landvasten eigenlijk tegen sterke schokken, bijvoorbeeld van golven.

Omdat je boot als hij vast ligt door wind stroming en golven constant een beetje beweegt krijgen je landvasten steeds schokken en slijten ze heen en weer langs de kant. Dit is de grootste reden dat je landvasten niet zo lang mee gaan en best wel snel slijten. De rubberen veer die er nu tussen zit zorgt ervoor dat het rubber die schokken opvangt en er dus niet constant zo hard aan je lijn word getrokken waardoor deze dus kapot gaan. Het is dus eigenlijk een soort schokdemper voor je landvasten. In plaats van alle druk die op de landvast komt te staan rekt het rubber een beetje uit en daarna weer in en gaat er niks kapot.

8, Een flexrope

Op nummer acht heb ik een leuke accessoire namelijk een flexrope. Dit is een flexibele lijn met twee lussen aan beide uiteinden.

Dit merk flexrobe heeft dus een elastische lijn ontwikkelt waarmee je in no time je boot kunt vast leggen. Je hoeft dan dus geen moeilijke knopen meer te maken en is daarom ideaal voor een beginnende zeiler of de zeiler die van gadgets en gemak houd.

Door de twee lussen kun je de flexrobe zo om een kikker heen leggen en je boot ligt dan eigenlijk vast. Je hoeft ook niet de juiste lengte lijn te nemen omdat het elastisch is.

Een super leuke gadget en zeker het proberen waard!

De flexrobe komen in pakjes van 2 waardoor je er bijvoorbeeld een aan de voorkant van je boot en een aan de achterkant van je boot kunt gebruiken. Ideale dekuitrusting voor je zeilboot dus!

9, een boten klamboe

Misschien klinkt dit een beetje raar maar het is er echt. Namelijk een klamboe voor een dekluik. Dit is natuurlijk niks belangrijks en het hoort niet echt bij de dekuitrusting voor een zeilboot maar ik vond het zo leuk dat ik er toch een klein stukje over wilde schrijven.

Als ik een keer op een boot slaap hang ik altijd mijn eigen klamboe op die voor een bed is bedoeld omdat ik bij het water altijd helemaal word lek gestoken. Vandaar vond ik het wel een handig idee en vond het leuk om het er even over te hebben.

Deze mini-klamboe kun je dus over je dekluik heen doen waardoor je geen muggen meer in je boot hebt. Nu word het alleen bij mij op dit moment alweer kouder en zijn de muggen weg. Dus als iemand het wil uit testen laat het dan vooral weten hieronder in de reacties!

10, een inklapbare stoel.

Nummer tien de allerlaatste. Dat moest wel een grappige afluister worden. Daarom heb ik een leuk klapstoeltje uitgezocht die ik online tegenkwam.

Dit stoeltje is dus van het merk comfort seat en kun je heel klein opvouwen en overal mee naar toe nemen. Je vouwt het namelijk in als een klein tasje.

Ik vond ze er vrolijk uit zien en ik denk dat het super is voor op de boot waar je weinig ruimte hebt of voor mee op vakantie. Waar je ook bent je hebt binnen een seconde een stoel met een rughoogte zo schuin als je wilt. Deze past dus ook in elk formaat zeilboot en zou zelfs in een kleine optimist passen.

Misschien ook gelijk een leuk cadeau idee!

Meer weten over varen klik hier om naar de blogpagina te gaan!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *