Een koellade op de boot. De beste manier om je drankjes koud te houden!

Gekoelde producten op een boot is natuurlijk super fijn. Vaak word dit gedaan met een koeltas maar dit is natuurlijk niet optimaal. Daarom willen veel mensen een koelkast op de boot maar weten ze niet hoe ze dit moeten doen. Ik heb daarom een veel beter en makkelijker alternatief voor op de boot! Namelijk een koellade op de boot.

Wat is een koellade?

koellade boot

Een koellade is eigenlijk gewoon een elektrische mini koelkast die je kan meenemen. Dit kan dus ook makkelijk op de boot. Je kunt het overal mee naar toe nemen of kwijt.

Je kunt het ook voor vakantie of een autoreis gebruiken maar daar gaat het nu natuurlijk niet over. We hebben het natuurlijk over het gebruik van een koellade op de boot.

Het is dus eigenlijk gewoon een koelkast alleen ziet het er dan een beetje anders uit. De ruimte in een koellade kun je bijvoorbeeld vaak nuttiger gebruiken. Bij een kleine koelkast heb je vaak nog ruimte over. Dit komt omdat je spullen meestal rechtop zet en het onhandig is om veel dingen op elkaar te stapelen. Je benut je ruimte dus beter met een koellade omdat je niks hoeft te stapelen omdat de meeste niet zo hoog zijn.

dubbele koellade

Misschien denk je wel dat dit natuurlijk veel te klein is en een lade van een meter daar zit je ook niet op te wachten. Dit is helemaal niet nodig omdat je ook dubbele lades hebt. Als je het dus fijn vind om meer ruimte te hebben omdat je bijvoorbeeld met je boot op vakantie wilt gaan da kan het handig zijn om een dubbele lade te nemen. Dit lijk al meer op een koelkast en kun je echt veel in kwijt.

De koellade die je hier links ziet is bijvoorbeeld een goede om in te bouwen. Als je een klein keukentje in je boot wilt maken is deze echt super handig. Deze valt mooi weg in je keuken.

Waarom dan geen koelkast?

Een koellade heeft verschillende voordelen in vergelijking met een koelkast, een paar heb ik er al genoemd. Namelijk dat het je ruimte kan besparen.

Wat ook fijn is op het water is dat de deuren goed dicht blijven. Ze kunnen niet zomaar open vliegen omdat je ze met het handvat los moet maken. Als je een normale koelkast hebt moet je deze nog zelf nog beveiligen tegen het openvallen tijdens het varen.

Ook valt alles door elkaar bij een normale koelkast. Je kunt je voorstellen dat je tijdens het varen wel eens in ze achteruit gaat, een bocht maakt of dat je over een golf heen gaat. Dan is de kans groot dat alles uit je koelkast door elkaar word gegooid. Dit is natuurlijk niet wat je wilt. Bij een lade gebeurt dit minder.

Het kan bij een koellade nauwelijks over elkaar heen vliegen omdat er niet zoveel ruimte boven een product zit. Door rekjes en bakjes die je er in kan zetten zal het ook niet zo gaan schuiven. Het is dus eigenlijk veel praktischer op het water.

Welke koellade moet je dan hebben?

Je hebt dus verschillende koellades, maar welke moet je eigenlijk hebben? Er is natuurlijk niet een beste koellade. Er is namelijk ook niet een beste koelkast. Je hebt verschillende maten. Misschien hoef je alleen maar een paar blikjes cola koud te houden maar het kan ook zijn dat je behoefte hebt aan een grote of dubbele koellade als je bijvoorbeeld op vakantie gaat heb je veel meer nodig. Maar je moet er natuurlijk wel de ruimte voor hebben.

De Faraday Arctic 30 Liter 12V koellade

Dit is een kleinere koellade, ik heb eerder een afbeelding laten zien op deze pagina laten zien maar ik zal hem er nog even bijzetten.

Deze koellade is echt klein. Er kan namelijk maar 30 liter in. Deze is perfect voor iedereen die graag wat spullen koud wilt houden op het water. Bijvoorbeeld een kleine BBQ of middagje varen. Er kan toch best wel wat in. Namelijk 28 blikjes of tien flessen wijn. Dit is even een voorbeeld zodat je een idee krijgt hoeveel je mee kunt nemen. Ik denk dat dit daarom een goede koellade is voor mensen die een klein beetje ruimte op hun boot over hebben en het fijn vinden om wat kleine dingen mee te nemen voor een dagje op het water.

Het is verder een relatief goedkope koellade. Daarom denk ik ook dat het echt een goede koellade is. Compact, goedkoop en kan toch nog best wel veel in.

De Vitrifrigo Sea Drawer DW70RFX 75 liter RVS Koellade

Dit is een stuk grotere koellade maar deze is ook gelijk een stuk duurder. Dit is namelijk echt een kwaliteit koellade een echte parel als je een koellade wilt inbouwen in je keuken. Deze is bedoeld om in te bouwen wat niet nodig was bij de vorige 30L koellade.

Deze koellade kun je gebruiken bij 12/24 volt en deze kun je dus prima gebruiken op de boot. Hij is een stuk hoger, de binnenkant van de koellade is 27 cm. Je kunt dus meerdere dingen rechtop zetten wat niet kon bij de vorige lade. Dat is natuurlijk weer een voordeel. Aan de andere kant moet je misschien wel wat dingen gaan stapelen wat natuurlijk wel minder fijn is.

De vries-koellade 80+64 L DW180DTX Sea drawer

Deze koellade heeft eigenlijk bijna dezelfde groten koeling als de koellade van hierboven. Deze is alleen wat bijzonderder want deze heeft er ook een extra vrieslade. Dat is best wel bijzonder want er zijn maar weinig koellades die dit hebben. Deze is dus vooral voor wat grotere boten waar je bijvoorbeeld meerdere dagen mee gaat varen. Het is bijna dezelfde als hier boven maar dan groter en met een vriesvak.

Dit kost natuurlijk wel wat meer maar ik vind het het zeker waard op een grotere boot en voor bijvoorbeeld vakanties.

Als je nou nog meer wilt weten over stroom op de boot. Ik heb in een eerder artikel de voordelen van zonnepanelen genoemd. Ik denk dat dit artikel mooi aansluit op deze en daarom raad ik iedereen aan om deze ook even te lezen.

Bekijk hier om het artikel: Voordelen van zonnepanelen op de boot. te bekijken >>

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *