Zo maak jij je motorboot zomerklaar!

je motorboot zomerklaar maken

Het vaarseizoen is weer begonnen en dat betekent dat het tijd is om je boot vaarklaar te maken! We hebben het nu over motorboten in het algemeen dus van een sloep tot aan een speedboot. Omdat de boot langere tijd heeft stil gestaan is het belangrijk dat er een paar dingen worden nagekeken of schoongemaakt. Ik behandel het hier allemaal!

De motor

De boot heeft natuurlijk langere tijd stilgestaan. Daarom is het slim om de motor even na te kijken of dat te laten doen.

Wat erg belangrijk is is om nieuwe benzine te kopen. Als het kan is het ook goed om de oude er gewoon helemaal uit te halen. Voor benzine is geen houdbaarheidsdatum toch is het beter voor je boot als je benzine ververst. Als het oud is het word namelijk na 2 of 3 maanden minder goed voor je motor en dat wil je natuurlijk niet!

Zo is het ook voor je olie. Als je van te voren je benzine zelf met olie moet mengen wat veel buitenboord motoren hebben. Is het makkelijk omdat je het dan beide gelijk kan vervangen. Anders moet je gewoon je oliepeil controleren.

Sommige boten hebben ook koelvloeistof. Controleer de koelvloeistof ook even.

De boot zelf

Maak je boot goed schoon! Dit ziet er natuurlijk gewoon een stuk mooier uit maar op deze manier kom je er ook achter of je boot nog beschadigingen heeft zo zou je dat nog even kunnen repareren. Ligt de boot nog op de kant? Maak dan ook de onderkant goed schoon en controleer dit daar ook.

Kijk ook even of je lak nog goed is het is namelijk erg belangrijk dat je een goeie laklaag en antifouling hebt. Als dit niet zo is is het verstandig dit te laten repareren want dit is slecht voor je boot hierdoor kan er een lek gaan ontstaan en in geval van een boot van hout kan het gaan rotten en dat wil je natuurlijk niet.

Het is fijn om goed te beginnen maak daarom de binnenkant van je boot ook helemaal schoon en bekijk of je hier nog wat moet repareren of vervangen.

Controleer ook je anodes dit voorkomt dat je metalen delen van je boot wegslijten. Het kan namelijk al in een jaar tijd heel erg slijten. Je metalen moeten natuurlijk niet zomaar wegslijten.

verlichting & Electra

Wat ook belangrijk is om te doen is het controleren van de elektronica aan boord. De meeste boten hebben verlichting in de boot dat je nodig hebt om in de avond te varen. Controleer in het geval dat je het hebt of de lampjes het nog doen. Anders moeten deze worden vervangen.

Ook de accu kan na een lange tijd versleten zijn. Is dit het geval vervang in dat geval even de accu. Je hebt natuurlijk ook nog andere elektra aan boord maar dat verschild per boot controleer dit natuurlijk ook even. Check de draden ook goed.

Als je elektronica in de boot hebt heb je vaak ook zekeringen in je boot. Dit voorkomt brand. Als er dan een draadje of iets te warm word gaat de zekering kapot en krijg je geen brand. Kijk ook even of die er nog goed uitziet en anders is het heel belangrijk om daar een nieuwe voor te kopen!

Gas

Veel grotere boten hebben gas aan boord voor bijvoorbeeld warm water en om ervoor te kunnen zorgen dat er kan worden gekookt. Wat echt heel belangrijk is dat er aandacht word besteed aan het controleren van de gasleidingen. Bekijk elk jaar goed of de slangen schade op hebben gelopen of andere beschadigingen heeft. Zeker met elektriciteit wil je hier geen gevaarlijke situatie van maken.

Het is dus belangrijk om dan de slang te vervangen. Een slang mag niet langer dan 2 jaar worden gebruikt op de slang zelf staat de houdbaarheidsdatum ook controleer hem dan dus even.

je motorboot zomerklaar maken

Boot spullen

Ook heb je natuurlijk je spullen voor op de boot nodig. Het is handig als je een kistje aan boord hebt waar je wat standaard gereedschap en spulletjes zoals wat lijnen er in hebt zitten zo kun je ter plekke altijd wat repareren of vervangen.

Bekijk ook even alle schoten, vallen en landvasten of andere lijnen aan boord. Je wil natuurlijk niet dat je boot weg dobbert! Heb je nog genoeg stootwillen? En zijn deze niet lek? Als dat het geval is heb je ook hier een nieuw paar van nodig want anders krijg je schade aan je boot.

Bekijk ook even of je een EHBO-kit aan boord hebt. Deze zijn heel belangrijk want je kunt op het water niet zomaar bij een huis aankloppen voor hulp neem er daarom altijd eentje mee. Voor de veiligheid aan boord is het een verstandig plan om voldoende reddingsvesten mee te nemen. Controleer dan even of deze nog helemaal goed zijn.

Check ook of je een brandblusser aan boord hebt dit is niet altijd nodig bij kleine motorbootjes maar bij een grotere is het belangrijk om deze wel mee te nemen. Wanneer is deze voor het laatst gekeurd? Is dit lang geleden moet deze weer een keer worden gecheckt.

In het dekzeil van de boot is het belangrijk dat er geen gaatjes of scheuren in zitten! Wat er namelijk kan gebeuren als dit wel het geval is dan komt er water in je boot en dan kan je hout na een tijd gaan rotten. Je hebt natuurlijk wel verf of lak aan de binnen kant maar vaak zijn deze niet bedoeld voor water omdat het aan de binnenkant is.

Omdat er meestal in de boot ook word gelopen kunnen er wat krasjes in de lak of de verf komen hier kan er ook een beetje water door heen komen het gebeurt meestal niet maar kijk echt even goed naar je dekzeil. Want een boot vol met water wil je natuurlijk sowieso niet!

Reilen & Zeilen

Over wat je mee moet nemen in de boot heb ik ook al eerder een bericht geschreven, deze is gericht op zeilboten en motorboten. Ik raad daarom aan deze ook zeker even door te lezen als je een dagje gaat varen.

Klik hier om het bericht over wat je mee moet nemen te bekijken.

Ik hoop dat je iets aan dit bericht hebt gehad en dat je een mooi vaarseizoen tegenmoetkomt. Veel vaarplezier!

One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *