Hoe kies ik een reddingsvest en wat voor heb je nodig?

reddingsvest

Een reddingsvest is erg belangrijk alleen niet altijd even makkelijk om te kiezen. Vandaag ga ik het hebben over wat voor soort reddingsvest je nodig hebt en welke bij jou gewicht past. Ik zal het in het kort ook nog even over wat bijzaken hebben zodat je alles weet om een geschikt reddingsvest te kiezen.

Tot slot zal ik het ook nog even over wat zwemvesten hebben die ik zelf aanbeveel.

Waarom een reddingsvest?

Eigenlijk denk ik dat dit best wel voor zich spreekt en dat ik hier niet zo heel ver op in hoef te gaan. Toch wil ik het er even in het kort over hebben omdat het wel goed is om te weten.

Reddingsvesten moet je eigenlijk altijd aan boord hebben. Dit is vanaf een aantal bootmeters ook verplicht. Zwemvesten zorgen er natuurlijk voor dat je goed blijft drijven en zo niet verdrinkt. Je denkt dan nu waarschijnlijk maar als ik dicht bij de kant vaar is dit toch helemaal niet nodig?

Een zwemvest moet je eigenlijk altijd aan doen als het koud is of gewoon met harde wind golven of als je ver van de kant bent. Met golven zwemmen is namelijk gewoon niet fijn als je dan een reddingsvest aan hebt zorgt die er voor dat je niet steeds onder water komt.

Ook is het belangrijk voor een paar dingen. Bijvoorbeeld met koud water. Als je in het water valt heb je waarschijnlijk eerst een schrikreactie en verlies je daardoor veel zuurstof je raakt dan sneller buitenadem. Hierdoor kun je ook minder goed zwemmen. Verder merk je het meteen als het water koud is. Als je er in valt raak je waarschijnlijk snel onderkoeld en kan dan niet goed zwemmen.

Je merkt dit meteen als je er in valt. Je schrikt van het koude water omdat je het niet verwacht door het koude water en de schrik ga je heel snel ademen en raak je snel buitenadem dit is dan gevaarlijk.

Wat is het verschil tussen een zwemvest en reddingsvest?

Een reddingsvest is zoals het in de naam zit echt om je te redden in geval van nood en een zwemvest is er zodat je gemakkelijker kan zwemmen.

Een zwemvest word bijvoorbeeld gebruikt op zeilboten waar vaak mee word omgeslagen. Ook word dit gebruikt bij waterskiën etc. Een reddingsvest heeft bijvoorbeeld een kraag waardoor je hoofd goed boven water blijft. Een zwemvest heeft dit soort dingen bijvoorbeeld niet.

reddingsvest
Dit zijn dus zwemvesten en geen goede reddingsvesten.

Waar moet een goed reddingsvest aan voldoen?

Bij een goed reddingvest moet je een paar dingen er sowieso bij/op hebben. Ik ga beginnen met een kraag. Een reddingvest heeft eigenlijk altijd een kraag deze zorgt ervoor dat je hoofd netjes boven water blijft.

heel belangrijk is dat er geen drijfvermogen op de rug zit. Wat er dan namelijk kan gebeuren is dat je op je buik komt te liggen en dan verdrink je alsnog.

Om die rede moet er ook een klein verschil in drijfvermogen van link en rechts zitten. Als je dan namelijk op je buik komt te liggen draai je vanzelf weer makkelijk op je rug en heb je hier dus geen problemen mee.

Verder is een opvallende kleur zoals oranje wat ze meestal zijn handig. Zodat je makkelijk word gevonden. Reflecterende delen helpen hier ook bij.

Wat ook erg handig is is een fluitje. Zo kun je makkelijker hulp krijgen.

Een goed harnas is ook belangrijk. Het moet natuurlijk goed zitten. Een rits en een clip is bijvoorbeeld een goede sluiting. Wat ook fijn is is om nog een band tussen je benen te hebben. Hierdoor blijft het reddingsvest goed op zijn plaats zitten.

Als je dan ook nog het juiste drijfvermogen voor jouw gewicht hebt heb je dus het juiste reddingsvest voor jou.

reddingsvest

Automatische reddingsvesten.

Zelf vaar ik veel en vind ik reddingsvesten niet zo mooi en niet zo lekker zitten. Ze zijn nogal groot en zitten daarom soms een beetje in de weg. Daarom gebruik ik zelf een automatisch reddingsvest. Deze zijn heel klein en blazen zich op zodra je in het water valt.

Ik heb hier alleen al eerder 2 berichten over geschreven. Een is een review en de andere is gewoon een informatie artikel. Daarom ga ik hier niet verder op in.

Klik hier om: Wat is een automatisch reddingsvest? En hoe werkt het? te bekijken >>

Klik hier om: Het beste automatische reddingvest? De Besto 165N review! te bekijken>>

Welk reddingsvest moet ik kopen:

Als laatste ga ik het hebben over een reddingsvest dat ik zelf aanraad. Je moet natuurlijk niks kopen maar dit is wel een hele goede.

Dit reddingsvest is er in eigenlijk alle soorten en maten. Van 3 tot 90 kilo. Dit is fijn dan hoef ik niet allemaal verschillende reddingsvesten op te zoeken.

Er zit alleen wel een verschil in de reddingsvesten. Die van 3 kilo is net wat anders dan die voor een gewicht tot 90 kilo.

3-30 kilo hebben namelijk een luierbroekje. Dit is nog wat groter dan een kruisband zodat dit reddingsvest echt helemaal goed blijft zitten en je er niet uit kan als je in het water valt. Dit is voor kleinere kinderen super handig en in het water is dit ook veel fijner.

Dan heb je van 30-40 kilo een kruisband. Dit is gewoon een klein bandje die je tussen je benen doet zodat je reddingsvest goed in het water blijft zitten. Dit is meer zodat deze niet naar boven schiet zodra je in het water valt. Je reddingsvest wil natuurlijk meteen naar boven zodra je het water aanraakt. Bij kleinere kinderen kan deze anders makkelijk uit gaan.

Vervolgens heb je van 40-90 kilo helemaal niks meer. Dit is niet zo erg omdat je dan groot genoeg bent en zal dit niet meer gebeuren.

Verder heeft dit reddingsvest het juiste drijfvermogen dat je altijd op je rug komt te liggen.

Ook heeft deze een goede sluiting en zal deze dus niet los gaan. Door de oranje kleur met reaffectatie streep ben je goed zichtbaar.

Er zit ook een fluitje bij voor als je in het water ligt.

Dit reddingsvest is van goede kwaliteit en komt van bol.com. Deze is niet zo duur en doet precies wat je van een reddingsvest nodig hebt. Daarom raad ik deze iedereen aan. Je kunt gewoon op bol.com de andere maten aanklikken.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *