De beste schootklem voor je boot. Deze moet je hebben!

schootklem

Een schootklem voor je boot. Misschien wil je er een of wil je die van jou vervangen. In dit artikel ga ik het hebben over schootklemmen en alles wat erbij hoort. Waarvoor ze handig zijn welke het beste zijn en welke accessoires erbij horen.

Ik ga het eerst hebben over waarom je schootklemmen moet hebben en waarvoor je ze allemaal kan gebruiken. Later in dit artikel vertel ik welke je dan het beste kunt kopen en welke accessoires erbij horen.

Waarom is een schootklem handig?

Een schootklem is een super handige accessoire voor zeilboten. Het is eigenlijk heel erg simpel en niet meer dan gewoon een klem die ervoor zorgt dat jij je schoot niet de hele tijd strak hoeft aan te houden. Misschien denk je dan dat dit niet zo bijzonder is en dat je hier dus verder niks van hoeft te weten. Toch is dit wel zo. Er zijn verschillende dingen waarbij je ze beter niet kan gebruiken en nog andere tips om het jou makkelijker te maken.

Een klem is super fijn voor zeilboten en is daar zijn deze ook super populair. Het is natuurlijk super handig om je schoot even vast te zetten zodat je deze niet de hele tijd hoeft vast te houden. Bij veel boten moet je namelijk altijd de schoot vast houden en dat is soms niet zo fijn voor je handen. Je zeil begint na een tijdje natuurlijk zwaar te worden en het is dan natuurlijk erg fijn als je je zeil even vast kan zetten.

Door zeilhandschoenen heb je meer grip op je schoten en dit is daarom ook een goede manier om het zeilen wat comfortabeler te maken. Klik hier om een artikel over zeilhandschoenen te lezen.

Het maakt een zeiler dus wat comfortabeler en makkelijker. Het is ook nog eens super handig voor als je een keer alleen zeilt of met mensen die het niet zo vaak doen. Je kunt daardoor best wel makkelijk helemaal zelf je boot besturen.

Stel je hebt een boot met een grootzeil en een fok en je wilt even alleen een rondje zeilen. Als je dan op een plek aanlegt waar je je zeilen veilig kunt hijsen en alleen kunt wegvaren kun je je fok dus gewoon vast zetten en die hoef je dus alleen te verstellen als je een andere koers gaat varen. Je kunt met middel van een schootklem dus ook super goed solo zeilen. Als dit je nou leuk lijkt is het echt iets wat je moet hebben!

zeil reven

Wanneer kun je een schootklem gebruiken?

Een klem is dus super handig en kun je voor veel dingen gebruiken. Maar is dit wel handig voor alle boten en kun je het soms beter niet gebruiken?

Nee, een klem is niet geschikt voor alle zeilboten en dit heeft verschillende redenen. Bij kleinere zeilbootjes ik gebruik als voorbeeld een laser moet je heel vaak je zeilen bijstellen. Je moet je zeil dus steeds een beetje strakker of losser doen en hier ben je dus eigenlijk constant mee bezig. Het is dan dus niet handig als je je zeil in een klem zit.

Bij kleinere zeilboten is het dus niet handig om een schootklem te gebruiken. Soms kun je beter ook geen klem gebruiken.

Als er harde wind staat dan lijkt een klem super fijn en handig. Dit is alleen soms niet het geval. Je moet hier namelijk heel erg mee uitkijken. Bij harde wind kan het soms zo zijn dat je je zeil even wat losser moet doen om niet om te slaan. Dit gaat meestal wel goed want als je zeil te zwaar word en je boot gaat te schuin laat je je zeil gewoon los of loef je wat op.

Als je met een klem gaat zeilen kan dit een probleem zijn. Je voelt dan niet goed wanneer er een windvlaag in en je kan je zeil niet zo snel loslaten. Mensen die ik ken zijn zo een keer om geslagen bij wedstrijdzeilen in een lelievlet. Deze boten hebben meestal geen klemmen en hun waren dus gewend om zonder te zeilen. Toen zijn ze tijdens de wedstrijd omgeslagen door de schootklem. Je hebt dus minder snel door wanneer zoiets gebeurt en normaal doe je dit gewoon op je gevoel. Dan gaat dit dus niet.

Doe dus voorzichtig met klemmen en harde wind. Kleine zeilbootjes slaan natuurlijk een stuk sneller en regelmatiger om. Dan kan het dus ook wat onhandig zijn.

schootklem

Welke schootklem moet je dan hebben?

Bij het kopen van een schootklem moet je op een paar dingen letten en dat zijn: Dat de schootklem makkelijk kan worden gebruikt en makkelijk kan worden aangetrokken. Iets wat verstandig is voor de veiligheid is dat je een schootklem hebt die je heel erg makkelijk kan losmaken. Bij sommige moet je soms wat harder trekken en dit is niet zo handig.

Ik geef daarom ook een paar kooptips van goede schoten van merken die ik ken en weet dat ze goed zijn.

Ik begin met de kleine klemmen die erg geschikt zijn voor bijvoorbeeld een fok. Deze zijn voor een beetje kleinere schoten en zijn gewoon lekker standaard.

Deze klemmen zijn dus geschikt voor bijvoorbeeld een fokkenschoot. Deze zijn alle drie van het merk ronstan een watersport merk met veel goede en betrouwbare artikelen. Deze klemmen heb je in drie verschillende maten namelijk small, medium en large.

De small is voor een lijndiameter van 2-8mm, medium: 3-12mm, large: 6-16mm.

met deze klemmen kun je gewoon snel en makkelijk je schoot los en vastzetten en kun je op bijna alle zeilboten gewoon gebruiken.

Nu komen we bij de wat meer ingewikkelde en luxere klemmen. Namelijk voor je grootschoot. Ik heb twee verschillende uitgekozen die er goed uitzagen en waarvan er sowieso wel een mooie op jouw boot past! Ook deze zijn van het merk ronstan.

Ik begin bij een schootklem die je niet zo vaak ziet. Deze heeft namelijk een beetje een aparte vorm. Ik kan niet zo goed beschrijven hoe deze er nou uitziet maar is in ieder geval draaibaar en super makkelijk te monteren. Dat maakt deze zo fijn. Een ander groot voordeel van deze is dat deze goedkoper is dan andere schootklemmen (voor een grootschoot).

Door het plastic dat op de klem zit blijft de schoot bij de klem op ze klem en kost het niet zoveel moeite om deze vast te zetten. Als je gewoon een ruk naar boven of beneden ligt er aan waar je je klem monteert komt je schoot gemakkelijk los uit de schootklem.

Als laatste heb ik het standaard schootklem. Namelijk de gene die je gewoon verwisselt met je normale katrol. Deze heeft een vioolblok en is makkelijk te monteren en te gebruiken en is ook weer van ronstan.

Klik hier om een kleiner formaat te bekijken>>

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *