Veiligheid aan boord.

Veiligheid varen

Even lekker een rondje varen met je boot is super. Maar het kan ook minder leuk zijn. Wat nou als er een ongeluk gebeurt of iemand raakt gewond of valt het water in. Daarom is het belangrijk om de juiste spullen aan boord te hebben en goed weten waar je voor op moet passen. In dit bericht vertel ik waar je allemaal op moet letten en welke spullen handig zijn om mee te nemen voor de veiligheid tijdens het varen.

Waar je op moet letten

Waar je voor moet oppassen tijdens het varen zijn verschillende dingen er kan namelijk van alles gebeuren. Dat is natuurlijk niet altijd even leuk maar toch belangrijk om te weten. En onthoud: voorkomen is beter dan genezen!

kleine wonden

Een kleine wond op de boot is niks bijzonders. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat je je aan iets schaaft of je uitglijd of iets stoot. Dit gebeurt nou eenmaal regelmatig kijk hier gewoon goed of het bijvoorbeeld niet te glad is. Is dit vaker het geval? Dan zou je iets van grip korrels door de verf kunnen mengen en dan je boot opnieuw schilderen. Hierdoor glijd je niet zo snel uit.

Verder is het gewoon verstandig om een EHBO-kit mee te nemen voor wat kleine wonden, dit kan fijn zijn zeker als je ook nog terug moet gaan varen. Zorg dat er in de kit ook iets zit om te ontsmetten omdat je bij water bent met veel bacteri├źn, en andere dieren.

Dit hoort dus ook niet echt bij de veiligheid varen want het is geen levensbedreigende situatie of iets anders maar het leek me toch handig en mooi om mee te beginnen.

veiligheid varen

Grote wond of harde klap

Als je een hardere smakker maakt of een grotere wond hebt is het als eerst verstandig om rustig aan te doen. Als er een ambulance nodig is ga dan direct naar de kant zodat er hulpdiensten snel kunnen komen. Op het water duurt dit vaak namelijk een flink stuk langer.

Als er geen ambulance of iets nodig is is het belangrijk om gewoon even rustig aan te doen. Gooi bijvoorbeeld een anker uit en verzorg de wond dan met een EHBO-kit en desinfecteer het goed. Als het kan vaar daarna weer naar de kant en kijk daar gewoon verder.

Als het nodig is kun je ook hulp vragen van andere boten op het water.

Man over boord

Bij een man over boord is het belangrijk deze persoon snel op te halen. Helemaal als deze persoon geen reddingsvest aan heeft en het water koud is. Want door de schrik en het koude water gaat het al sneller mis. Bij het zeilen is hier een speciale manoeuvre voor zodat er geen gewonden tijdens het terugvaren kunnen vallen. Door bijvoorbeeld iets van een klap gijp.

Bij een motorboot is het zaak om zo snel mogelijk om te keren en de man binnen te halen. Zet als je bij de persoon bent altijd de motor uit! De schroef hiervan is namelijk gevaarlijk en hier kunnen echt flinke ongevallen mee gebeuren.

Daarna raad ik aan om iets van een anker uit te gooien of terug te varen zodat iedereen even kan bijkomen.

Brand

Veiligheid varen

Brand in een boot komt gelukkig niet vaak voor maar het is natuurlijk altijd mogelijk. Hiervoor heb ik alleen niet zoveel tips omdat ik het gelukkig nog nooit zelf heb meegemaakt. Het is natuurlijk verstandig om een brandblusser mee te nemen om de brand te kunnen blussen.

Wat dan handig is om proberen extra benzine zoals jerrycans uit de buurt van het vuur te houden want als er een grote benzine voorraad in brand komt te staan ben je wat verder van huis.

Brand komt gelukkig niet vaak voor. Meestal zijn keukens wel beter beveiligd op het water. Zo zit er vaak een hangsysteem in. Dat het fornuis altijd recht blijft staan. De kans dat er iets van een motor in de brand komt te staan is echt minimaal en zeker als deze regelmatig word nagekeken en goed word onderhouden.

De motor

Waar je serieus goed moet voor uitkijken is de schroef van de motor. Deze is namelijk erg stevig en deze draait als een gek rond. Als er iemand gaat zwemmen is het altijd verstandig om de motor helemaal uit te zetten. Er gebeuren namelijk regelmatig ongelukken mee.

Ga je met een band of iets anders achter de boot hangen? Dit is sowieso niet zo verstandig maar natuurlijk wel leuk. Mocht je dit doen wat af te raden is gebruik dan een hele lange lijn. Ga eerst het water in als de motor uitstaat met het touw en als je dan ver bent met het touw ga dan pas varen.

Zo is er nog genoeg tijd om los te laten als het touw bijvoorbeeld in de schroef komt vast te zitten wat er dan namelijk gebeurd is dat het touw in een mum van tijd om de schroef heen word gedraaid en je er dus snel heen word getrokken. Let hier dus altijd goed op!

Veiligheid varen

Storm

Ik ga het niet hebben over wat je moet doen als er iets van een grote storm aankomt. Want wat je dan moet doen is zo snel mogelijk van het water af gaan want echte goede stormen wil je niet meemaken op het water! Ik heb hiervoor geen spullen die belangrijk zijn behalve een reddingsvest. Voor de rest heb ik hier geen tips voor.

Ik heb het hier niet over omdat dit altijd anders is en ik kan niet elke mogelijkheid precies gaan beschrijven trek daarom een reddingsvest aan en blijf goed gefocust. De kans dat zoiets gebeurt is echt minimaal je moet er dus zeker niet bang voor wezen.

De conclusie is dus dat je gewoon goed moet opletten maar normaal varen zeker niet gevaarlijk is maar leuk. Wees hier dus niet bang voor! Het is natuurlijk verstandig om de spullen die ik heb besproken als een brandblusser en een EHBO-kit aan boord te hebben.

Verder gewoon goed blijven opletten dan gaat er niet snel wat mis.

Veel vaarplezier!

3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *