Waarom moet mijn boot in de winter uit het water?

Waarom moet mijn boot eigenlijk uit het water? Op die vraag ga ik vandaag uitgebreid antwoord opgeven. Voor de meeste mensen is het namelijk wel heel normaal dat hun boot uit het water gaat en doen ze dit ook elk jaar opnieuw netjes. Ze hebben vaak alleen geen idee waarom ze dit eigenlijk echt doen. Precies daarom heb ik dit artikel geschreven. Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Beschermen tegen ijs

Om te beginnen wil je je boot beschermen tegen beschadigingen. IJs beschadigt namelijk je boot. Dit komt door het verschil in warmte. Als je je boot in het water laat en het gaat vriezen dan krijg je dus verschillende krachten op je boot door de kou.

Wat al helemaal niet goed is voor je boot is als het ijs rondom je boot bevriest. Dan ligt je boot dus vast is het ijs. Wat er dan gebeurt is dat de lak van je boot ook nog eens gaat krassen. Een boot zal namelijk altijd wel een beetje bewegen door wind of stroming. Het ijs kan dan allemaal beschadigingen in je boot maken.

Als het vriest moet je boot dus eigenlijk altijd uit het water.

boot uit het water

Voordelen van je boot uit het water:

Je wilt je boot dus beschermen tegen beschadigingen. Buiten dat het nadelen heeft als je boot in het water ligt zijn er zo ook een paar voordelen voor als je boot op de kant ligt.

Het grootste voordeel is je onderhoud. Dit is gewoon veel makkelijker te doen als je boot op de kant ligt. Je kunt makkelijk rond de boot lopen en de onderkant bekijken om te zoeken naar beschadigingen. Onderhoud is heel belangrijk voor je boot en ik raad ook aan om de basis dingen elke winter gewoon goed te doen.

Wat je sowieso moet gaan doen als je je boot uit het water hebt is het schoonmaken van je boot. Dit is namelijk super belangrijk voor je boot. Er zit hoogstwaarschijnlijk allemaal vuil, groene aanslag en nog veel meer viezigheid op je boot. Dit wil je er zo snel mogelijk van af hebben omdat je anders je boot als deze een half jaar op de kant heeft gelegen een stuk lastiger.

Om je boot schoon te maken heb je een speciale bootshampoo nodig. Nu denk je waarschijnlijk: Ik wil mijn boot voor deze winter beschermen waarom moet ik hem dan schoonmaken? Dat zit zo, bij de bootshampoo waar ik het zo meteen uitgebreider over ga hebben zit 2 in 1 ook gelijk een wax. Dit is een soort beschermmiddel voor je boot en zorgt ervoor dat je boot schoner blijft en ook minder snel slijt. Het is dus een soort beschermlaagje. Dit blijft natuurlijk niet super lang zitten. Daarom is het slim om een paar keer per jaar hiermee je boot schoon te maken.

Om de boot schoon te maken raad ik de bootshampoo en wax van het merk star brite aan. Doe een beetje van het schoonmaakmiddel in een emmer water en ga dan de boot schoonmaken. Gebruik hier nooit een schuurspons of iets anders voor waarmee je krassen op je boot kan maken! Doe dit gewoon met een doekje of een spons (die geen krassen achterlaat)

Het fijne van deze bootshampoo is dus dat het heel makkelijk in gebruik is en dat het een boot shampoo en wax in een is! Ook kun je dit voor meerdere dingen op je boot gebruiken. Bijvoorbeeld: stootwillen, kussens etc.

Je kunt dus gelijk goed kijken of je boot beschadigingen heeft. Je kunt nog beter zien of je boot beschadigt is door het schoonmaken van je boot, het heeft dus meerdere voordelen.

Eerder heb ik al een ander artikel geschreven over hoe je je boot kunt schoonmaken. Wil je hier dus meer over weten? Klik hier om naar dat artikel te gaan>>

waarom boot uit het water

Hoe kun je dan je boot uit het water halen?

Je boot uit het water halen hoeft helemaal geen groot probleem te zijn. Je kunt dit op meerder plekken super gemakkelijk doen. Maak je hier dus niet al te druk over. Je hebt ook maar een paar dingen nodig die wat geld kosten maar dan heb je wel wat.

Om te beginnen heb je een plek nodig om je boot te stallen. Soms kun je dit gewoon bij je haven doen. Je betaalt vaak wel voor deze plek om je boot hier neer te leggen. Dit is meestal wel een stuk goedkoper dan de lig plek in het water.

Ook moet je bedenken hoe je de boot uit het water gaat krijgen. Ook dit kan op meerdere manieren worden gedaan. Je kunt dit zelf doen bij een zogeheten botenhelling. Als je een grote of dure boot hebt dan raad ik niet aan om dat de kans er natuurlijk in zit dat je boot beschadigd. Dit is wel de meest goedkope oplossing.

Je kunt dan gewoon je trailer het water in laten zakken en je boot er op trekken. Je trekt je trailer en boot dan gewoon rustig de kant op en daarna kun je je boot dus naar de stalling plek brengen.

Soms kun je je boot er ook gewoon gratis uit laten halen bij de haven of vereniging waar je bij zit. Dit verschild heel erg per plek, kijk hier daarom ook goed naar.

Je kunt het ook bij grote havens laten doen. Dit is vaak wel duur maar dit word dan wel gedaan door mensen die er verstand van hebben. Je loopt dan dus het minste risico op schade en dit raad ik daarom ook iedereen aan die zijn boot uit het water wilt halen zonder risico te lopen.

Verder heb je alleen nog iets nodig waar je je boot oplegt. Dit zou natuurlijk ook gewoon een trailer kunnen zijn. Dit moet je even zelf bekijken. Wat het makkelijkste voor jou is.

Conclusie

Het is dus erg belangrijk dat je boot in de winter uit het water gaat om schade aan je boot te voorkomen. Door het goed schoonmaken van je boot kun je je boot dus mooier houden tijdens de winter. Dit is ook goed voor het waarden behoud van je boot.

Verder heb ik een paar mogelijkheden gegeven hoe jij makkelijk je boot uit het water kan krijgen en dat dit dus eigenlijk helemaal geen probleem hoeft te zijn!

2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *