Waarom heb ik zeillaarzen nodig? En welke moet ik kopen?

zeilllaarzen

Zeillaarzen, misschien heb je ze nodig of ben je gewoon nieuwsgierig naar waarom ze zo handig zijn! Je hebt veel verschillende zeillaarzen en heb je ze nou echt nodig? Kun je niet gewoon normale schoenen aan? Dat en meer geef ik vandaag antwoord op!

Waarom zeillaarzen?

Zeillaarzen, waarom heb je ze nou precies voor nodig en wat is er eigenlijk handig aan? Kun je niet gewoon iets van waterdichte schoenen gebruiken?

Misschien vind je het niet zo erg als je voeten nat worden. Dit is op zich geen gekke gedachten omdat het maar een klein gedeelte van je lichaam is. Een zeil jas bedekt bijvoorbeeld een veel groter deel van je lichaam.

Toch is het belangrijk dat je warme voeten hebt. Zodra je voeten koud zijn zal de rest van je lichaam ook heel snel kouder worden. Zorg er dus voor dat je warme voeten hebt! Als deze warm zijn zal de rest van je lichaam ook warmer blijven.

Zeillaarzen zorgen er dan bijvoorbeeld voor dat je voeten helemaal droog blijven, en als je voeten droog zijn zullen ze ook veel makkelijker warm te houden zijn. Een goed paar sokken zal waarschijnlijk voldoende zijn.

Verder is het gewoon fijn dat je in elke plas kan stappen en is het gewoon comfortabel dat je helemaal droog bent.

Ook zijn ze een stuk fijner dan normale laarzen, ze hebben bijvoorbeeld extra grip en ze zijn vaak wat warmer. Dit ligt natuurlijk ook erg aan het model dat je hebt.

Bij een goede regenbui worden je schoenen nou eenmaal erg nat. Bij zeillaarzen is dit dus niet zo. Ze maken je regenachtige zeildag toch nog lekker comfortabel! Ik had eerst vaak bergschoenen aan op de boot. Dit deed ik omdat ik dan veel grip had en ik dacht dat het goed waterdicht was.

Ik dacht dat dit handig op de boot was. Zeillaarzen zijn hier toch wel veel handiger voor. Door de juiste grip en goede waterdichtheid overtreft dit de bergschoenen makkelijk!

zeillaarzen

Hoe moet ik dan de juiste zeillaarzen kiezen?

Het kiezen van de juiste zeillaarzen lijkt heel moeilijk omdat ze allemaal op elkaar lijken en als je zo online kijkt zie je erg weinig verschil tussen de laarzen. Daarom is het ook wat moeilijker kiezen. Waar je gewoon goed naar moet kijken zijn de volgende dingen:

  1. de laars is op de gewenste hoogte, je hebt verschillende soorten laarzen hoge en lage. De hoge vind ik zelf het mooist omdat deze dus een groter deel van je been bedekken en je been en sokken etc. dus langer droog blijft.
  2. Een goede zool. Het is belangrijk dat de laars een goede zool heeft. Het is natuurlijk niet handig als je wegglijd op je boot. Goede grip is daarom erg belangrijk. Dit zal waarschijnlijk bij de meeste gewoon prima zijn.
  3. Goed sluit baar. Wat erg handig is bij een laars als je deze aan de bovenkant met een touwtje dicht kan trekken. Dit heeft niet elke laars. Als een laars dit niet heeft kan er snel wat water inlopen en dat is dan weer een nadeel van een laars. Als er water inzit gaat dat er ook niet meer uit! Zorg er daarom voor dat dit niet gebeurd!

De talamex lange zeillaars!

Tot slot ga ik het hebben over een zeillaars die ik zelf aanraad! Het is er een van het merk Talamex. Een vrij bekend en goed zeilmerk. Deze laars beschikt eigenlijk over de basis van benodigdheden van alle laarzen. Hij is redelijk basic maar zeker niet slecht.

Je hebt natuurlijk altijd betere maar ik vind dat veel te duur. Dit vind ik een hele goede prijs/kwaliteit verhouding voor wat je er voor krijgt.

Om te beginnen ga ik het hebben over de lengte van de laars. Dit vind ik zelf belangrijk omdat ik het liefst een groot deel van mijn voet en onderbeen heb bedekt en me laars netjes onder me zeilbroek kan zonder dat er water in loopt. Bij deze laars zit je daarmee wel goed.

De laars beschikt over een antislip zool. Dat echt een must have voor op de boot is. Je wilt natuurlijk niet uitglijden je ligt dan namelijk meteen in het water. Niet erg handig voor op de boot vind ik.

De schoenen zitten wat ruimer ben je aan het twijfelen tussen de maat raad ik daarom aan om de kleinere te kiezen.

De laarzen zijn vrij licht voor zeillaarzen die zijn meestal redelijk zwaar maar dat valt bij deze dus wel mee. Zeker een voordeel vind ik zelf.

Er zit een soort touwtje/veter aan de bovenkant waarmee je de laars goed kunt sluiten. Hierdoor zal er niet zo snel water inlopen en zitten ze een stuk beter.

Ik heb wel een nadeel over de laars gevonden. Namelijk dat de laars niet verstevigd bij de hak is. Ik vind het zelf namelijk altijd wel fijn als je hak wat steviger is. Hierdoor ga je niet zo snel door je enkel en kun je wat fijner lopen. Dit verschild natuurlijk ook per persoon.

Verder heb ik eigenlijk geen minpunten. De laarzen zijn niet gevoerd, maar met een paar goede sokken is dit geen probleem.

Nog een klein pluspuntje vind ik het design. De rechterschoen heeft een rode hak en de linker een rode. Dit vind ik zelf wel grappig dit zijn natuurlijk ook de kleuren van bakboord en stuurboord. Dit vind ik wel toepasselijk voor op de zeilboot. Verder is het natuurlijk ook gewoon handig. Zo kun je altijd even spieken mocht je ze door elkaar halen.

Meer over zeilkleding weten? Klik hier om een artikel over welke zeilkleding past bij mij te bekijken!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *