Wat is een automatisch reddingsvest? En hoe werkt het?

automatisch reddingsvest

Op een regenachtige dag is het altijd verstandig om een reddingsvest aan te trekken. Alleen een reddingsvest is zo super groot! Ik had er zelf vaak last van. Een reddingsvest is veel te groot en zit daardoor in de weg. Dit is natuurlijk niet fijn. Hierdoor doen veel mensen doen hem daarom toch niet aan terwijl dit dus juist super belangrijk is! In dit bericht ga ik het hebben over een automatisch reddingsvest, waarom deze zo fijn is en hoe het werkt. Deze zijn namelijk een stuk kleiner dan een normaal reddingsvest!

Wat is een automatisch reddingsvest?

Een automatisch reddingsvest is niets meer dan een reddingsvest die zichzelf in een mum van tijd helemaal opblaast. Zodra je in het water springt. Omdat deze dus nog geen vulling hebben zijn ze een stuk kleiner en zit het niet zo in de weg. Ik gebruik nu sinds een paar jaar een automatisch reddingsvest en ik vind het super!

Er zit een speciale techniek in een automatisch opblaasbaar reddingsvest en die ga ik nu uitleggen!

Automatisch opblaasbaar reddingsvest

Hoe werkt een automatisch reddingsvest?

Een automatisch reddingsvest is zo gemaakt dat als je in het water springt hij helemaal opblaast. Dit moet wel goed gebeuren want als dit niet gebeurt heb je een probleem.

In een automatisch reddingsvest zit een gaspatroon. Dit gaspatroon die zorgt ervoor dat er super snel lucht in het vest word geblazen. Wat natuurlijk zo snel mogelijk moet gebeuren als je in het water ligt. Als dit niet zo zou gaan heb je natuurlijk wel een probleem.

Maar hoe gaat een automatisch reddingsvest nou af? Dat komt door een zoutoplossing die er inzit zodra het zouttablet op is gelost gaat het gaspatroon af. Op deze manier kan het wel tegen veel regen maar zodra het echt word doorweekt het in een paar seconden helemaal opblaast.

Ook zit er een koortje in het vest. Hier kun je aan trekken als je in het water ligt en dan zal het patroon alsnog afgaan. Deze is natuurlijk belangrijk voor de zekerheid als er iets mankeert met het zouttablet.

Je hebt ook een mondstuk in het vest zitten als het patroon bijvoorbeeld niet werkt kun je daardoor altijd het nog met de mond opblazen dit is dus ook voor de veiligheid.

Automatische reddingsvesten zijn dus wat kleiner en zitten niet in de weg. De binnenkant van een zwemvest is geel dit zorgt ervoor dat je goed te zien bent op het water dit is handig met bijvoorbeeld hoge golven. Op het gele vest zitten vaak ook reflecterende strepen zo ben je nog duidelijker te zien en ook makkelijker te vinden als het bijvoorbeeld donker word.

De buitenkant van een vest is meestal gewoon zwart het gele echte vest zit vaak met klittenband of een rits vast zodat deze snel open kan bij het oplossen van het zouttablet.

Wat is er belangrijk bij een reddingsvest?

Bij een reddingsvest is het erg belangrijk om met een paar dingen rekening te houden. Ik leg hier de belangrijkste uit dit doe ik voor een normaal reddingsvest en voor een automatisch reddingsvest?

Voordat ik het hier over ga hebben wil ik eerst even het verschil tussen een zwemvest en een reddingsvest uitleggen. Reddingsvesten zijn nameljik zo gemaakt voor als je in nood bent. Deze hebben vaak een fluitje en een orange kraag. Meestal zijn deze in het orange.

Een zwemvest is zo gemaakt dat je er ook echt mee kan zwemmen. Deze zijn bijvoorbeeld erg handig als je in een zeilboot vaart die vaak omslaat. Een zwemvest is wat kleiner en deze maakt het zwemmen dus gewoon wat lichter. Een reddingsvest is zo gemaakt zodat je blijft drijven als je in nood bent.

automatisch reddingsvest

Belangrijk bij een automatisch reddingsvest

Bij een automatisch reddingsvest zijn er helemaal niet zoveel dingen waar je op moet letten meestal zijn deze namelijk al zo gemaakt dat alles er aan klopt. Toch is het belangrijk om er een te kiezen die bij jou gewicht hoort. Ben je nog jong of gewoon wat kleiner heb je een ander reddingsvest nodig dan een man van 80 kilo. Controleer daarom of het de juiste maat is voor jouw gewicht.

Het is ook belangrijk dat het reddingsvest goed bij je vast zit. Wat verstandig is om er een te kopen met een bandje tussen je benen hierdoor schiet het vest niet zo omhoog in het water en blijft hij beter op zijn plek. Voor de rest is het belangrijk dat de band om je middel gewoon goed stevig vast zit en niet zomaar los kan.

Als je een automatisch reddingsvest hebt moet je hem in de zoveel tijd even laten controleren. Vaak zit er ook iets in het vest zodat je makkelijk kan zien of het nog in orde is. Bij een check word er meestal gekeken naar het zouttablet en gaspatroon.

Een gaspatroon moet ook een keer in de zoveel jaar worden vervangen anders kan hij niet meer goed werken. Vaak word dit gewoon gezegd als je hem laat controleren.

Zodra er een keer een vest af gaat kun je hem niet gelijk weer gebruiken. Er moet dan een nieuw gaspatroon in worden gezet en een nieuwe zoutoplossing worden ingezet. Dit kost dan een paar tientjes maar nog altijd een stuk goedkoper dan een nieuw reddingsvest kopen!

Belangrijk bij een normaal reddingsvest.

Bij een normaal reddingsvest zijn er ook wat dingen waar je goed op moet letten. Net als bij het automatische reddingsvest moet er een worden gekocht die goed past bij het gewicht. Hoe zwaarder je bent hoe meer drijfkracht het vest moet hebben.

Ook zijn de plekken waar de vulling inzit belangrijk. Zo mag er bijvoorbeeld nooit drijfvermogen op de rug zijn. Dit heegt een simpele reden. Als je drijfvermogen op de rug hebt is er een kans dat je op je buik komt te liggen omdat dat dan zwaarder is. Als dat zo is heb je dus geen zuurstof. Zorg dat je dat dus niet hebt!

Een goed zwemvest heeft op de borst link en rechts een beetje verschillend drijfvermogen. Dit zorgt ervoor dat als je op je buik komt te liggen je snel naar je rug draait door het verschil in drijfvermogen.

Het is ook belangrijk dat er een goede kraag aan zit. Dit zit dus eigenlijk ook een beetje op je rug maar dit moet juist want het is belangrijk dat je hoofd goed boven water blijft.

Voor de rest is het slim als er accessoires als een fluitje aanzitten en het vest opvallend is met reflectie strepen en een felle kleur. Ook is het belangrijk dat de banden gewoon stevig zijn en het vest dus goed zit. Het is dus ook fijn een band tussen je benen te hebben hierdoor zit het veel beter in het water.

automatisch zwemvest

Verschillen normaal reddingsvest en een automatisch reddingsvest

Het grootste voordeel van een automatisch reddingsvest vind ik dat het gewoon niet in de weg zit. Dit vind ik super fijn als ik gewoon lekker aan het varen ben. Het ziet er ook gewoon veel beter uit want laten we eerlijk zijn zo een groot felorange zwemvest is gewoon niet zo mooi.

Een nadeel van een automatisch zwemvest is weer de veiligheid. Begrijp me niet verkeerd als je eens in de zoveel tijd laat controleren en je er goed mee omgaat is er niks aan de hand maak je er dan ook niet te veel zorgen om. Maar bij een normaal reddingsvest weet je gewoon 100% zeker dat dit werkt en hoef je er nooit over na te denken.

Ook kan je er een klein beetje van schrikken als een zwemvest ineens opblaast. Het gaat nameljk best snel en maakt een beetje herrie. En van de schrikreactie dat je in het water valt kan het dan zo zijn dat je even niet zo door hebt wat er nou gebeurt.

Dit is op zich niet zo erg want de zwemvesten houden je gewoon goed boven water en zorgen er dus voor dat je niet zomaar verdrinkt.

Een automatisch zwemvest is ook wat duurder. Het kopen is een paar tientjes duurder. Maar zodra je in het water valt of er moet wat worden vervangen is het dus ook weer wat duurder.

Conclusie: Ik raad een automatisch reddingsvest zeker aan het is zoveel gemakkelijker aan boord van de boot. Het is gewoon echt een stuk fijner voor die paar tientjes extra zal ik het zeker doen. En voor de rest hoe vaak val je nou echt in het water? Ik gebruik al jaren dezelfde en ben er nog nooit ingevallen.

Ik hoop dat dit je hebt kunnen helpen bij bijvoorbeeld het kiezen van een reddingsvest. Veel succes.

Hier heb ik nog een filmpje van YouTube van het opblazen van een automatisch reddingsvest mocht je hier nieuwsgierig naar zijn.

Vind je varen nou leuk en wil je hier meer over weten bekijk hier de andere blog’s vol met handige tips en info!

One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *