Een fokroller, zo kun je je eigen rolfok maken!

Een rolfok, je hebt er waarschijnlijk wel is van gehoord of gezien. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Even in het kort is een rolfok niets meer dan een fok die zich heel makkelijk inrolt in de voorstag. Zodat je je zeil niet helemaal hoeft te laten zakken. Je kunt dit makkelijk zelf doen met de hulp van een fokroller!

Ik ga het voor de duidelijkheid hebben over een fokroller. Deze zorgt ervoor dat je je fok kan inrollen. Je kan bij deze niet je fok half uit rollen en dan verder zeilen. Dat is namelijk een fok reef systeem. Ook erg handig maar wel wat duurder!

Waarom een fokroller?

Een rolfok kan super handig zijn als je je zeilen snel wilt laten zakken. Ik zeil vaak in boten met een normale fok. De nadelen van een normale fok vind ik vooral dat het lang duurt om hem te laten zakken. Dat gaat wel redelijk snel alleen moet je dan ook nog een vogelnestje er van maken omdat de fok anders in het water waait en dat wil je natuurlijk niet.

Soms is het namelijk gewoon fijn als je je fok even snel kan inrollen vanaf de kuip. Bij het tegen de wind in liggen bijvoorbeeld. Verder is het ook fijn als je bij bijvoorbeeld een steiger erg snel je fok kan inrollen en vervolgens in een mum van tijd weer kan weg varen.

Het is natuurlijk gewoon een extra luxe maar ik denk zeker dat je er iets aan hebt!

Misschien vaar je wel eens helemaal alleen. Dit kan namelijk heel leuk zijn alleen moet je soms nogal veel doen. Als je dan vanuit de kuip de fok kan indraaien is dat naar mijn mening ideaal. Dan hoef je namelijk niet helemaal naar het voordek en het is fijn als je als je alleen vaart in de buurt van je roer bent.

Nadelen van een fokroller.

Een rolfokker is heel fijn als je de voordelen van hierboven bekijkt. Er zitten alleen ook wat nadelen aan. Die wil je natuurlijk ook weten voordat je een fokroller aanschaft.

Een nadeel van fokroller is dat je om een rolfokker nog een huik moet doen. Je moet je zeil natuurlijk goed achterlaten. Dit gaat door de fokhoes te hijsen je maakt hem aan een val vast en maakt hem steeds een stukje vast en hijst het dan. Dit kan door bijvoorbeeld een rits maar dat verschild per model.

Zelf zie ik het probleem hiervan alleen niet helemaal. Dit duurt ongeveer even lang dan een normale fok. Als je een dit een paar keer hebt gedaan kun je dit blind. Je rolt of vouwt de hoes daarna gewoon op en rolt de fok uit en je fok is zeilklaar.

Sommige mensen kiezen toch liever een normale fok boven een rolfok. Omdat het ongeveer hetzelfde werk is omdat je de fokhoes er nog op en af moet halen. Dat klopt ook wel alleen heb je alsnog meer voordelen tijdens het zeilen.

Hoe werkt een fokroller?

Een fokroller werkt eigenlijk erg simpel. Het zorgt er gewoon voor dat hij je fok door aan een touwtje aan de onderkant te trekken in te rollen. Dit kan dus ook niet met elke fok. Soms moet je een rolfok aanschaffen maar soms kan het ook al met de fok die je gebruikt.

Sommige mensen hebben het gelijk als voorstag. Als je zelf een fokroller gaat installeren vind ik het zelf handiger om de voorstag gewoon te laten zitten en het 2e oog van de punt te gebruiken.

Omdat het touwtje om de fokroller heen wikkelt draait deze in en uit. Dat touwtje zou je dus via een gaatje of gewoon over het voordek naar de kuip kunnen laten lopen. Zo kun je de fok vanuit de kuip in en uit draaien.

Deze zeilboot is een voorbeeld van een boot met een rolfok.

Wat heb je nodig om het zelf te maken?

Eigenlijk heb je helemaal niet zoveel nodig. Om te beginnen heb je natuurlijk een fokroller nodig. Deze kun je dan dus met een touwtje in en uit rollen.

Je hebt erg veel verschillende modellen en ik zal eind van dit bericht wel een paar linkjes zetten naar fokrollers die je makkelijk zelf kunt installeren en gebruiken.

Je hebt dan natuurlijk een touwtje nodig. Bedenk even hoe je dit naar de kuip brengt. Dit kan bijvoorbeeld door een gaatje te boren om het netjes af te werken. Dit kan ook gewoon over het voordek. Dan moet je alleen zorgen dat je hier niet over valt.

Zorg dat je hiervoor gewoon een mooi katrolletje oogje etc. voor gebruikt zodat deze makkelijk in en uitrolt zonder dat je hier over heen valt.

Verder heb je een zo gehete wartel nodig. Dit zorgt ervoor dat je vallen niet helemaal mee met je fok draaien. Dit zou natuurlijk helemaal niet handig zijn. Deze maak je dan vast bovenaan je fok en deze zorgt ervoor dat je val niet meedraait. Deze is onmisbaar bij een fokroller. Ook hier zal ik een linkje naar plaatsen.

Je hoeft trouwens geen val te gebruiken. Het word vaak ook gewoon direct aan de mast of iets bevestigt.

Verder heb je dus een geschikte fok nodig. Ik kan hier niet beschrijven of die je nu hebt geschikt of niet is dat zou je even moeten opzoeken. Wat voor rolfok je het beste kan kopen zal ik nog een ander artikel over schrijven.

Hoe kan ik het dan zelf maken?

Hoe je het zelf kan installeren spreekt denk ik wel redelijk voor zich. Je maakt de roller gewoon beneden vast en de wartel maak je boven aan je val of stag ligt er aan wat je gebruikt.

Verder kun je dan het lijntje aan de onder kant bevestigen en deze vervolgens netjes afwerken maar dit moet je doen op de manier die je zelf fijn en mooi vind.

Welke fokroller moet ik hebben?

Het is natuurlijk belangrijk om de juiste fokroller te kiezen voor jouw boot. Je hebt namelijk nogal veel verschillende soorten.

Ik begin met een kleine met een dichte trommel. Zelf vind ik dit er altijd netjes uitzien omdat het touwtje netjes in de trommel zit. Je moet dan niet een te dik touwtje gebruiken (3-4mm) maar dat komt denk ik wel goed.

Verder is deze geschikt voor wat kleinere boten namelijk tot 5,5 meter. Je hoeft niet bang te zijn dat deze breekt deze heeft namelijk een breekkracht van 1700 kg.

Er zit geen wartel bij deze fokroller. Ik zal het later nog over de bij behorende wartel hebben.

Dit is een goedkoop en mooi model dus perfect om mee in te stappen naar mijn mening!

Ik ga het nu hebben over een andere fokroller. Deze is voor wat grotere boten namelijk tot 7.5 meter. Deze is al echt wel een stuk beter maar ook duurder.

Deze heeft een open trommel waardoor je het touw ziet zitten. Dit touwtje mag hier wel wat dikker zijn namelijk 5-6 mm. Dat vind ik zelf al wat fijner. Deze heeft zelfs een breekkracht van 2600 kg.

Ook bij deze zit geen wartel. Wat deze fokroller wel mooi heeft is naast de trommel nog een oog waar je heel mooi het touwtje mee kan afwerken, dit is in ieder geval erg fijn.

Deze is dus geschikt voor als je een wat mooiere en betere fokroller wil.

Een bijbehorende wartel,

Bij een fokroller hoort natuurlijk wel een bijbehorende wartel.

Bij de 1e fokroller met de dichte trommel hoort de Ronstan RF78A wartel. Deze is van roestvrij materiaal en zal daarom lang mooi en goed blijven. Verder heb ik over dit product niet zoveel te vertellen deze heb je dus nodig bij het kopen van een fokroller.

Voor de 2e fokroller met open trommel heb je de ronstan RF1247 nodig. Dit is de bijbehorende wartel. Deze is ook weer wat beter en zeg maar meer premium dan die andere. Ik heb deze keer gewoon een simpele knop omdat je er niet zo veel aan kan zien. Hij lijkt op die je hier boven ziet.

Mocht je dus de ronstan RF1247 nodig hebben moet je op de knop hieronder klikken:

In het kort:

Je weet nu dus hoe een fokroller werkt en hoe je er een zelf kan installeren. Verder weet je welke producten je nodig hebt om een hele mooie rolfok te maken door middel van een fokroller.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met het vinden van de juiste producten. Succes met het installeren!

Mocht je meer willen weten over varen klik hier om de blog pagina te bekijken!

One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten