Dit moet je meenemen voor een dag varen.

Een dagje varen is heerlijk. Het is wel belangrijk om goed voorbereid te zijn op een dagje varen, je bent namelijk wel op het water en dus niet meteen bij de kant.

Het is daarom belangrijk om goed te weten waar je aan moet denken en niet pas op je boot daarachter komt want dat zou natuurlijk niet handig zijn.

Om te beginnen verschilt het natuurlijk met wat je gaat doen. Ga je zeilen of met een motorboot varen? En ben jij verantwoordelijk over de boot of ga je met iemand mee? Ben jij de persoon die de bootspullen zou meenemen of iemand anders? Het weer speelt natuurlijk ook een rol.

Je moet er allemaal rekening mee houden.

Zeilboot

Een dagje zeilen is super leuk! Het is wel fijn als je hier goede spullen voor hebt. Het hangt natuurlijk af wat voor weer het is daarom maak ik er 2 aparte kopjes van.

Zonnig

Op een zonnige dag varen is natuurlijk ideaal. (Ik ga er hier van uit dat het niet heel hard waait als er harde wind is bekijk dan het andere kopje.) Het is belangrijk om de juiste spullen voor je boot bij je te hebben denk aan je zeilen of andere spullen die je nodig hebt om te varen. Als je een extra motor erbij hebt zorg ervoor dat je dan benzine bij je hebt of in het geval van een Electro motor de accu’s zijn opgeladen .

Spullen tegen de zon is ook goed om bij je te hebben, denk hierbij aan veel water. Bij grote kajuitzeilboten denk er dan aan om het water bij te vullen. Neem ook zonnebrand mee want op het water verbrand je extra snel. Het is ook handig om een petje en zonnebril op te doen omdat je soms recht in de felle zon moet kijken of je hebt er last van door de reflectie van het water.

Ik raad aan om zwemvesten aan boort te hebben. Gewoon altijd handig voor de zekerheid. Deze hoeven in geval van warm water en als de bemanning goed kan zwemmen bij rustig weer niet altijd aan. Bij slechter weer is dit wel het geval.

Zeilhandschoenen zijn altijd handig als je een dag gaat varen. Dit zorgt ervoor dat je geen last van je handen en vingers krijgt. Ik heb hier al een bericht over geschreven dus ik ga hier nu niet verder op in.

Klik hier om het bericht over zeilhandschoenen te lezen>>

Een natte boot, bij een natte boot sla je vaak om. Dan is het handig om een waterdicht tonnetje of waterdichte tas te hebben waar je je belangrijke spullen in kunt doen. Hierdoor heb je je spullen gewoon bij je en is het niet erg als je om slaat.

Bij een droge zeilboot die dus niet gemaakt is om om te slaan is het ook handig om dat te hebben. Ik gebruik zelf altijd mijn waterdichte tas want die kan ik ook makkelijk meenemen. Maar dit is niet nodig als je eenmalig gaat meevaren.

Neem ook voldoende eten mee want van een dag varen krijg je al snel honger!

Een EHBO-kit, een EHBO-kit moet je in mijn ogen altijd bij je hebben. Op de zeilboot heb je vaak genoeg wondjes van iets waar je achter blijft haken of je stoot je hoofd tegen de giek. Daarom moet je er altijd een meenemen! Bovendien ben je niet gelijk bij de kant waar ze vaak makkelijk bij grote gebouwen te vinden zijn, ook kunnen de hulpdiensten minder snel op het water komen.

Dit zijn de belangrijkst spullen als je een dag gaat varen neem natuurlijk ook gewoon nog spullen mee waarvan jij denkt dat het handig is.

Slecht weer of harde wind

Soms is zeilen met slecht weer helemaal niet erg er is dan vaak een stuk meer wind waardoor je harder gaat en dat kan natuurlijk leuk zijn. Je moet er natuurlijk wel van houden en nog beter voorbereid zijn.

Zeiljas, een zeiljas is natuurlijk belangrijk je wilt natuurlijk droog en warm blijven daar is een zeiljas perfect voor. Het is handig als je een echte goede zeiljas hebt. Een regenpak van bijvoorbeeld de Hema is maar voor even waterdicht en niet warm. Na een uur varen zal je dan al koud en nat zijn. En dat wil je natuurlijk niet.

Bij een zeiljas hoort natuurlijk een goede zeilbroek. Een zeilbroek is een hele goede waterdichte broek die vaak als veel skibroeken tot je borst doorlopen zodat er geen water via je jas in je broek kan lopen. Er zijn er veel gevoerd hierdoor kun je het uren volhouden op het water zonder het koud te krijgen.

Zeilhandschoenen, Zeilhandschoenen zijn juist met dit weer super belangrijk hierdoor krijg je geen last van je handen.
Bekijk hier het bericht waarom zeilhandschoenen zo belangrijk zijn!

Een zwemvest is ook heel belangrijk ook, als je goed kan zwemmen omdat met regenkleding kan het water niet uit je kleding en word het veel te zwaar daarom is het heel belangrijk een zwemvest of reddingsvest aan te hebben als je regenkleding aan hebt.

Je wilt natuurlijk niet met zo een groot oranje zwemvest want dat zit ook niet lekker en daar kun je niet lekker in bewegen, neem dan een automatisch opblaasbaar reddingvest. Deze zijn zo gemaakt dat als je in het water valt ze zich in een mum van tijd helemaal opblazen zo heb je er minder last van en het ziet er niet zo lomp uit!

Een EHBO kit moet je ook altijd bij je hebben. Meer hier over kijk dan even bij het kopje: zonnig.

Waterdichte tas of tonnetje. Een waterdichte tas of tonnetje moet je hebben als je zeilt met regen of veel wind zo kun je altijd droge kleding en eten en dat soort dingen voor na het varen meenemen zonder dat het nat word. Ik heb zelf een tas en een tonnetje en ik vind het ideaal.

Motorboot

Als je met een motorboot gaat varen ga ik er vanuit dat het niet met regen is. Dit kan natuurlijk wel maar dit is stukken minder leuk daarom schrijf ik hier over varen met een fijn zonnetje als je gaat varen met regen neem dan vooral nog regenkleding etc. mee!

Zorg dat je genoeg benzine bij je hebt. Je wilt natuurlijk niet stil komen te liggen op het water en nergens heen kunnen. Daarom is het slim om altijd een reserve jerrycan in de boot te hebben liggen je wilt natuurlijk niet dat je leuk geplande middagje al na een uur moet stoppen. Het is goed voor je motor om niet hele oude benzine te gebruiken vervang daarom om de zoveel tijd altijd je benzine.

Een peddel is handig om in je boot te hebben liggen zo kun je altijd van het water af mocht de benzine echt op zijn of je hebt motor problemen zo kun je in ieder geval nog naar de kant toe.

Op het water heb je meer last van de zon neem daarom altijd zonenbrand mee en bijvoorbeeld iets van een petje.

Neem voldoende eten en drinken mee omdat op het water kun je vaak niet nog even snel wat kopen.

Zorg ook dat er een EHBO-kit aan boord is dit moet altijd al ben je aan het varen op een boot. Lees hier meer over bij het kopje Zeilboot>zonnig.

Het is altijd belangrijk om zwemvesten aan boord te hebben, je weet nooit wat er kan gebeuren.

Ik hoop dat ik heb kunnen helpen met deze informatie, veel vaarplezier!

4 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *