Zeilhandschoenen? wat zijn het en welke heb je nodig?

Een dag zeilen op het water een van de mooiste dingen die er zijn. Maar je kent het vast wel zodra het even harder
begint te waaien begin je pijn in je handen te krijgen en dat wil je natuurlijk niet! Daarvoor zijn zeilhandschoenen een mooie oplossing!

Op deze pagina leg ik je uit wat zeilhandschoenen zijn. Ook vertel ik je meer over waar je op moet letten bij het kopen van een setje handschoenen.

Misschien heb je al wel is vaker zeilhandschoenen gebruikt of gezien maar weet je niet helemaal waar ze voor dienen.


Wat zijn zeilhandschoenen?

Zeilhandschoenen zijn handschoenen die je extra grip geven op schoten en vallen. Hierdoor kost het minder moeite om een schoot vast te houden en kun je het zeil net wat strakker aantrekken in een windvlaag!

De handschoenen hebben vaak een open bovenkant daarom kun je je vingertoppen nog voor alles gebruiken. Dit is bijvoorbeeld heel handig als je even een foto wilt maken op je telefoon of een harpje zou willen losdraaien want het is nou eenmaal handig als je bijvoorbeeld even snel wat kan opzoeken en dit gaat het makkelijkst als je je vingertoppen kan gebruiken.

Bij serieuzer zeilen bijvoorbeeld op zee of als je zeilt in boten die vaak omslaan of met regen en heel veel wind zou je wel handschoenen met dichte vingertoppen kunnen kopen.

Omdat het materiaal extra dik en sterk is gaan ze lang mee en kun je de komende jaren er mee vooruit. Ze hoeven ook helemaal niet duur te zijn je kunt ze bij de meeste botenwinkels wel kopen. Ook sportwinkels en webshops zoals de Decathlon kun je de handschoentjes goedkoop halen om mee te beginnen. Als je een groter budget hebt raad ik aan voor een wat duurder model te gaan van sportmerken. Denk bijvoorbeeld aan merken als Helly Hansen.

Ik heb vaak last van koude handen tijdens het varen. Dat komt meestal door de wind. En aangezien je met zeilen constant je handen in de wind hebt helpt het voor mij ook nog is voor extra warmte. Dit helpt natuurlijk maar een beetje want ze zijn niet gevoerd en je hebt open vingertoppen maar alle beetjes helpen. De rest van me handen zijn in ieder geval wel uit de wind!

Waarom heb ik ze dan nodig?

Je hebt ze nodig omdat het echt helpt. Het is stukken comfortabeler. Als je aan het varen bent en het is zwaar krijg je bijvoorbeeld witte vingers en als je dan je schoot loslaat moet je veel moeite doen om je vingers te bewegen. Dat komt omdat de stroming van je bloed dan word bekneld.

Het geeft extra veel grip omdat het van goed materiaal is gemaakt en vaak in je handpalmen extra dik is. Hierdoor glijd de schoot niet weg en heb je minder last van je handen. Zeker voor de beginner die nog niet gewent is aan het zware zeil is het daarom een aanrader zo hou je meer energie over die je goed kan gebruiken om op het andere vaarverkeer te letten.

Na een weekend zeilen krijg je op een gegeven moment blaren. En zeker op een zeilvakantie wil je dit niet hebben omdat het gewoon pijn doet als je dan nog wilt varen. Door het dikke materiaal van de zeilhandschoentjes krijg je geen blaren meer. Hierdoor zijn ze ook ideaal als je meerdere keren achter elkaar zeilt zoals op een vakantie.

Zelf gebruik ik ze al sinds ik zeil. Ik heb nog altijd hetzelfde setje handschoentjes. Ik raad ze voor iedere zeiler aan mede omdat het gewoon niet zo duur is. Je hebt voldoende budget modellen voor de beginnende zeiler die prima werken.

Welke zeilhandschoenen moet ik kopen?

Je hebt dus erg veel verschillende zeilhandschoenen. Het kan dan best moeilijk zijn om goede zeilhandschoenen die bij jou passen te vinden. Ik denk niet dat het nodig is om super professionele zeilhandschoenen te kopen en al helemaal niet als je ze niet bent gewend. Je hebt best wel mooie tussen modellen die echt prima werken.

Ik heb twee mooie uitgekozen waar ik het even over ga hebben. Deze hebben naar mijn mening een hele goede prijs kwaliteit verhouding.

Een handschoen is van het merk Talamex en de andere van het merk gill. Beide goede en bekende watersport merken. Dit gaf mij in ieder geval vertrouwen toen ik ze wilde kopen.

Ik heb een handschoen met lange vingers en korte vingers uitgekozen. ik begin met de gene met korte vingertoppen.

Dat is die van Talamex. Deze heb ik zelf. Het zijn de handschoenen die je iets hierboven ook op het plaatje ziet. Ik heb deze nu al bijna 3 jaar en zoals je op de foto ziet zijn ze eigenlijk helemaal niet gaan slijten.

Het is gewoon sterk materiaal en door het elastiek gaat hij goed om mijn hand zitten. Hij zit daarom gewoon lekker. Ik heb deze een keer gekregen als cadeautje maar als ik ze kwijt zou raken of zoiets dan zou ik deze zeker weer kopen. Ze zijn namelijk niet zo duur en ze werken voor mij perfect.

Ze geven me goede grip op de lijnen en ik krijg er dan geen blaren van. Dat was ook precies waarom ik ze wilde hebben.

Omdat ik ze heb gekregen heb ik niet specifiek gekozen voor korte handschoenen maar ik vind dit prima. Dit vind ik juist wel fijn omdat ik mijn handen wat vrijder kan bewegen. Ik kan op mijn telefoon en gewoon nog van alles doen zonder hinder. Dit is een voordeel van korte.

De handschoentjes kun je op bol.com kopen. (het logo op de handschoenen is ondertussen aangepast de rest is hetzelfde)

Klik hier om de zeilhandschoenen op bol.com te bekijken!

wat zijn zeilhandschoenen

Verder ga ik het nu hebben over de lange van het merk gill. Dit vind ik zelf ook echt een hele mooie handschoen. En zou ik ook overwegen om te kopen. Deze handschoen heeft namelijk dichte toppen en is waterafstotend. Hierdoor is het lekker warm.

Met slecht weer zeilen vind ik soms wel even leuk omdat er dan harde wind is etc. Ik krijg door de wind en regen samen dan wel erg koude handen. Met deze handschoenen heb je daar dus minder last van. Ik zal namelijk vast niet de enige zijn die hier last van heeft.

De duim en wijsvinger zijn wel open. Dit is vind ik juist wel handig omdat je dan je telefoon wel gewoon kan blijven bedienen. Je kunt dan ook nog redelijk vrij alles blijven doen en zo heb je wat minder hinder van je handschoenen.

Deze gaan ook nog wat verder tot je pols. De Talamex is ook daar wat korter. Deze sluit zich ook goed aan je hand aan omdat deze ook elastisch is. Ook is deze gewoon van sterk en goed materiaal. Hier hoef je niet aan te twijfelen.

Ook deze komen van bol.com klik hier om de gill zeilhandchoenen te bekijken!

Korte of lange vingers is naar mijn mening gewoon een kwestie van voorkeur. De prijs verschild ook maar een klein beetje. Ik vind er dus niet perse een beter het is gewoon wat jezelf handig vind.

Meer weten over varen? klik hier om naar de home pagina van de website te gaan!

2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *