Wat is een waterkluis? En wat is de beste?

waterkluis

Een waterkluis of zeiltonnetje. Het is maar hoe je het noemt. Je hebt ze denk ik wel een keer gezien. Ze worden namelijk super veel op boten of in kano’s gebruikt. Ze zijn namelijk waterdicht. Vandaag ga ik het over de zeiltonnetjes hebben. Ik vertel waarom ze handig zijn en ik geef een mooi voorbeeld!

Waarom een waterkluis?

Voor nu noem ik het gewoon even een waterkluis, er zijn namelijk nog al veel benamingen voor. Dit is de meest gebruikte vandaar dat ik dat nu even gebruik. Verder gebruik ik soms ook gewoon even makkelijk tonnetje.

Een waterkluis is eigenlijk super simpel. Het is gewoon een plastic tonnetje die helemaal waterdicht is. Een soort grote plastic pot. Ze zijn van stevig materiaal en super handig om mee te nemen op de boot. Ze worden niet alleen voor varen gebruikt. Maar ook om voer voor huisdieren in te bewaren. Hierin blijft het vers en stinkt het niet zo.

De tonnetjes heb je echt in alle soorten en maten. Daarom kun je er altijd wel een vinden die voor jou handig is. Een tonnetje is zo fijn omdat je er van alles in kan doen zonder dat het nat word. Omdat de rest met lucht is gevuld blijft het ook makkelijk drijven. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken al valt het tonnetje in het water of je slaat om.

Dat tonnetje is namelijk (meestal) wit met een rode deksel en vind je daardoor gemakkelijk terug. De deksel kun je verder gewoon gemakkelijk er af halen en dat is natuurlijk super fijn. Deze sluit ook gewoon goed aan en je hoeft hem dus helemaal niet strak dicht te draaien. Dat komt door iets van een rubberen ring die er tussen zit die het water er buiten houd.

waterkluis

Je hebt natuurlijk grotere waar je echt van alles in kunt doen. Zo heb ik er een in mijn boot met harpjes, me huik doe ik daarin en zelfs gereedschap als een tang heb ik er in zitten. Dit is ook wel echt een hele groten hoor. Ik heb deze trouwens in een zeilboot. (De zeilers onder ons zullen wel weten wat een huik is) Voor de mensen die het niet weten het is een soort hoes voor je zeil.

Verder heb ik gewoon een normaal formaat waar ik mijn telefoon sleutels. En nog wat eten en drinken in kwijt kan. Deze neem ik mee als ik even lekker ga varen, maar niet al te lang. Als ik echt een hele dag ga varen of ik moet meer spullen mee dan neem ik mijn waterdichte tas mee.

Waterdichte tas of waterkluis?

Sommige mensen vinden het nogal moeilijk kiezen of ze nou een waterkluis of waterdichte tas moeten kopen. Wat zijn nou de voordelen ervan? Over waterdichte tassen heb ik al een uitgebreid artikel over geschreven. Mocht je na dit stukje daar dus geïnteresseerd in zijn lees dat daarna dan even.

Klik hier om het artikel over waterdichte tassen te lezen!

Er zitten best veel verschillen tussen een waterkluis en een waterdichte tas. Toch is het nut eigenlijk hetzelfde en dat is natuurlijk om je spullen droog te houden!

Een groot voordeel van een waterkluis vind ik dat het met die echt niet uit maakt als je omslaat. Omdat het plastic is loopt het water er meteen af. Dit is anders dan bij een waterdichte tas. De schouderhengsels en de stof tussen je rug en de tas (in geval van een rugzak) worden namelijk wel nat. En dat is toch minder fijn dan bij een waterkluis.

Wat wel weer een voordeel is aan een waterdichte tas is dat je ze super fijn kan meenemen. Je hebt namelijk gewoon rugzakken. Ook schoudertassen kun je al beter meenemen dan een tonnetje. En in een tas kan naar mijn idee een stuk meer. Droge kleding etc. kun je daardoor allemaal meenemen. Dat komt natuurlijk ook omdat een tas lekker flexibel is en daar kun je nog een beetje bij proppen maar een waterkluis niet.

waterkluis

Verder is het makkelijker om een tonnetje dicht te doen dan een tas. Een tas moet je namelijk oprollen waar ik meer over vertel bij het artikel over waterdichte tassen. Een tonnetje draai je gemakkelijk dicht.

Zelf vind ik het dus fijner om een tonnetje te gebruiken als ik maar even een klein stukje ga varen met een boot die snel omslaat. Bijvoorbeeld een lichte zeilboot of een kano. Als ik langer ga varen of echt een tocht vind ik mijn waterdichte tas toch echt wel een stuk fijner. Die kan ik gemakkelijk om mijn rug doen want ik heb een rugtas en dat is stukken comfortabeler dan een tonnetje.

Kies daarom gewoon wat het beste voor jouw situatie is er is dus niet echt voor iedereen een de beste. Of je koopt ze net als mij gewoon allebei! Maar dat is natuurlijk eigenlijk niet nodig.

Waterdichte zakken

Je hebt ook nog een soort waterdichte zakken. Hier ben ik alleen een stuk minder fan van. Een voordeel is dat ze lekker goedkoop zijn. Deze had ik daarom ook toen ik begon met varen. Alleen omdat dit totaal geen stevig materiaal was ging deze al na een paar dagen lek. Dan heb je er niet zoveel aan.

Zorg er daarom voor dat je of voor een stevig tonnetje gaat of dat je een goede waterdichte tas koopt waar ik veel goede aanraders voor geef in het artikel over waterdichte tassen.

Daarom valt de keuze van een waterdichte zak eigenlijk per direct bij mij af.

Wilde je er toch een willen bekijken klik dan hier.

Welke waterkluis past dan bij mij?

Een waterkluis uitkiezen is wel een stuk makkelijker dan een waterdichte tas uitkiezen. Er zijn namelijk bij een tonnetje niet zo veel mogelijkheden. Ze verschillen eigenlijk niet zo veel alleen in grote en kwaliteit.

Daarom heb ik drie verschillende op verschil in grote, kwaliteit en prijs uitgekozen zodat je niet zo moeilijk hoeft te zoeken.

Ik begin met het formaat en de waterkluis die ik zelf heb dat is 6.4 liter. Deze heb ik al jaren en eigenlijk nooit problemen mee gehad. Hierin kan ik nog best veel doen en dit is gewoon een normaal formaat. Hierin past mijn telefoon sleutels. (niet al te grote) speaker. En dan nog een blikje drinken en er zou nog een kleine handdoek en zwembroek bij kunnen.

Deze is dus groot genoeg om gewoon lekker een paar uur weg te zijn en kun je redelijk wat in kwijt. Deze is ook niet zo duur voor deze grote en voor mij werkt deze dus perfect.

Als tweede heb ik een maatje kleiner uitgekozen van 3.6 liter. Hierin kun je dus eigenlijk alleen je spullen doen die echt belangrijk zijn. Denk hierbij aan je telefoon sleutels portemonnee en dan kun je er nog wel iets kleins bij doen. Echt eten en drinken of wat kleren zal hierin niet passen.

Dit is van dit formaat ook weer de goedkoopste die ik kon vinden. Ik raad het grotere formaat toch echt aan. De prijs scheelt maar weinig maar je de grote is bijna het dubbele.

Als laatste heb ik nog zo een grote waterkluis gevonden. Volgens mij heb ik deze ook voor mijn gereedschap en alles in de boot maar dat weet ik niet helemaal zeker. Deze is volgens mij in ieder geval hetzelfde. Deze ton is 15,4 liter en hier past dus echt wel heel veel in. Deze worden ook heel erg veel voor dierenvoer gebruikt.

Je kunt deze dus voor meerdere dingen gebruiken. Dit is ook weer een met een goede prijs voor de inhoud en prima kwaliteit. Als het gewoon voor je persoonlijke spullen is heb je deze dus niet perse nodig. Meer echt als opslag voor eten of zoals ik heb spullen in mijn boot.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *