Welke zeilboot past bij mij?

welke zeilboot past bij mij

Als je wilt beginnen met varen of niet het is altijd lastig om de juiste boot voor jou te vinden! Daarom vergelijk ik hier wat verschillende soorten zeilboten zodat de keuze voor jouw wat makkelijker word!

Als eerste is het belangrijk om na te denken wat je leuk vind. Heb je al wat ervaring of niet? Het kan namelijk super leuk zijn om in een snelle lichte boot te varen. Deze slaan wel vaak om. Maar blijf je liever droog? Of wil je zelfs liever een grotere boot met een kajuit. Denk hier even over na dan kunnen we daarna verder!

Je oriënteren over verschillende boten.

Voor beginners is het vaak erg lastig om te beslissen in welke boot ze nou moeten gaan varen. Misschien weet je wel helemaal niks over boten en dan kan het best lastig zijn om de juiste boot voor jou te vinden.

Zo weet je bijvoorbeeld nog niet of een boot snel omslaat of niet. Dat is bijvoorbeeld al belangrijk om te weten als je opzoek bent naar een zeilboot. Verder wil je natuurlijk een boot die makkelijk te besturen is. Een hele grote boot is meestal ook geen goed idee. Het kan makkelijker zijn om in een bootje van een paar meter te oefenen en later pas in echte grote boten gaan varen.

Ik denk dat dit handig is omdat je dan met een klein bootje al wat meer ervaring opdoet met de stand van je zeilen etc. Een klein bootje is namelijk erg wendbaar. Je kunt de stand van de zeilen en alles wat simpeler in leren. Dat is in ieder geval mijn mening en lijkt mij dan ook een verstandig idee.

Je hoeft natuurlijk niet meteen een boot te gaan kopen probeer eerst eens met iemand die er verstand van heeft mee te varen. Dit zou bijvoorbeeld een korte zeilcursus zijn of gewoon een vriend of zeilfanaat uit de haven. Sommige mensen vinden het erg leuk om hun kennis te delen en willen je waarschijnlijk graag helpen. Dit zal ik daarom ook altijd doen voordat ik een boot zou kopen.

Een boot voor beginners

welke zeilboot past bij mij

Het verschild natuurlijk ook of je een kind hebt of dat je al wat ouder bent. Voor een kind is het dan leuk om in een optimist te varen. Dit is een klein bootje met een zeil. Deze slaan niet zo maar om maar hij is wel licht. Daarom is het wel handig om een zwemvest aan te doen en het is dan handig om het te doen met een instructeur of iemand die er al ervaring mee heeft. Het kan bijvoorbeeld handig zijn als er iemand naast vaart in een motorbootje die de aanwijzingen geeft en alles uitlegt.

De eerste keer zeilen is het natuurlijk niet handig om met hele harde wind en hoge golven te gaan zeilen. Kies een rustig dagje uit en neem iemand mee die al meer ervaring heeft. Vraag bijvoorbeeld of je een dagje mee kan varen! IK heb al een keer een stuk geschreven over wat je moet meenemen als je een dagje gaat varen dit stukje is ideaal om te lezen voor een beginnende zeiler of als je met iemand meezeilt. Klik hier om het stukje te lezen!

Je hebt natuurlijk ook nog tussenmaten zoals een laser. Je hebt veel zeilbootjes van dit formaat maar dit is een bekende. Deze is wat sneller dan een optimist en slaat ook sneller om. Dit is een leuk bootje voor wat oudere kinderen die niet meer zo goed in een optimist passen of als je in een optimist heb gezeild en je wilt wat anders proberen.

Als je wat ouder bent dan is het leuk om in een grotere boot te varen. Zoals een valk. of een centaur. Je hebt heel veel boten die een beetje hetzelfde zijn maar ze zijn allemaal wel fijn om in te starten. In deze boot vaar je meestal met meerdere mensen. Deze boot slaat ook niet zo maar om dus het is wat fijner om in te beginnen.

Boot voor gevorderden

Als je wat meer ervaring hebt met het zeilen is een snellere boot natuurlijk super leuk. Het is natuurlijk alsnog super leuk om in een valk of centaur te varen. Dit zal ook altijd zo blijven. Als je wat meer uitdaging wil is een natte boot leuk. Dat is dus een lichte boot die heel hard kan en daardoor ook snel omslaat. Dit is constant hard werken en daardoor lekker uitdagend. Het geeft als je zo hard gaat natuurlijk ook een enorme adrenaline kick!

Een voorbeeld voor een boot hiervan is een RS Feva. Deze boot bestuur je met 2 personen en deze vliegt over het water. Deze is het heel leuk te besturen voor wat ouder kinderen die al ervaring met varen hebben. Voor volwassen kan dit natuurlijk ook alleen een stuk minder gemakkelijk.

Voor volwassenen is het bijvoorbeeld leuk om met een snelle valk te varen met een spinaker of trapeze. Hierdoor kun je net wat harder en word het meer uitdagend. Het hoeft natuurlijk geen valk te zijn! Je hebt genoeg boten zoals een centaur waarbij dit kan. Je hebt natuurlijk uitvoeringen waar dit niet op zit maar dit kun je er wel opzetten zou je dat willen.

welke zeilboot past bij mij?

Andere boten

Je hebt super veel verschillende soorten boten. Ik heb er natuurlijk niet zo super veel behandeld maar gewoon een paar bekende. Je hoeft natuurlijk niet een boot te kiezen waarvan ik er een heb opgenoemd. Je hebt namelijk super veel verschillende modellen en veel zullen op elkaar lijken.

Een valk is bijvoorbeeld een hele bekende boot en daar kun je op zich redelijk makkelijk mee instappen. Deze bootjes zijn gewoon erg bekend en populair en kun je daarom vaak veel mee leren bij het begin omdat er veel mensen zijn die jou er wat over kunnen vertellen.

Je moet natuurlijk altijd een boot kiezen die jezelf mooi en fijn vind check alleen wel of jij weet hoe je deze moet besturen. Elke boot zeilt namelijk wel vaak anders, ook al zie je dit niet op het eerste gezicht.

Het is natuurlijk super leuk om af en toe in verschillende bootjes te varen. Zo leer je veel beter zeilen omdat je ervaring hebt in super veel verschillende boten! Het kan daarom leuk zijn om als het kan een bootje van je zeilvereniging te pakken.

Sommige verenigingen hebben namelijk gewoon bootjes liggen die je mag gebruiken. Zorg wel dat je weet hoe je met zo een boot kan varen en niet zo maar een boot die niet van jou is de prak in vaart. Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.

Als je niet weet of dit mag vraag het dan gewoon aan iemand anders of iemand van het bestuur. Je kunt het tenslotte altijd vragen!

Zeilen op zee

Zeilen op zee is natuurlijk ook super! Bijvoorbeeld een week lang zeilen naar alle schiereilanden! Dit is bijvoorbeeld goed te doen in een kajuitboot. Je moet hier wel wat ervaring voor hebben en de juiste apparatuur en regels weten. Je kunt namelijk niet gewoon zomaar de zee op varen!

Zeilen in een kajuitboot is super leuk. Dit zijn wat grotere boten met vaak een keuken, slaapkamer kleine woonkamer en soms zelfs een douche! Dit is natuurlijk niet zo groot maar meestal is het zo gemaakt dat je er wel een paar dagen op kan door brengen en dus een leuke zeilvakantie mee kan houden!

Het is dan wel belangrijk om de juiste appratuur aan boord te hebben denk aan een navigatie systeem. De juiste lichten en het is belangrijk om een communicatie systeem aan boord te hebben om bijvoorbeeld naar de brugwachter te seinen dat je er aan komt.

Hopelijk heb je nu een idee gekregen van wat voor soort zeilboot je leuk zou vinden om in te zeilen. Voor meer tips en nuttige informatie kun je hier naar de blog pagina gaan:

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *