Welke zeilkleding is het beste voor mij?

welke zeilkleding past bij mij

Zeilkleding, Misschien heb je het al wel of ben je het gewoon van plan om te kopen. Het is in ieder geval super handig. Het zorgt er namelijk voor dat je lekker warm en droog blijft.

Als je het vaak koud hebt op de boot, je vaart met golven op zee bijvoorbeeld of je vaart ook met slechtweer vind ik een goed zeilpak een van de belangrijkste dingen die er is.

Normale regenkleding een poncho bijvoorbeeld die gaat water door lekken na een gegeven moment. Een echt goed zeilpak laat pas na een dag een beetje water door. Na een uur ben je vaak al een beetje nat bij normale regenkleding. Daarom vind ik het zo fijn.

Eerst had ik normale regenkleding maar dat schoot voor mij echt niet op. Toen ik daarna mijn eerste zeiljas had gekocht merkte ik pas hoeveel water een normale jas doorlaat en wat het kwaliteitsverschil is.

Waterdichtheid

Waterdichtheid is dus heel belangrijk bij een zeiljas als deze namelijk water doorlaat krijg je het vanzelf ook warmer.

Niet alle kleding is natuurlijk even waterdicht. Het kan dan wel een zeiljas zijn en er op staan maar kijk eerst even of het een goede waterdichtheid heeft. Vaak staat dit gewoon in de beschrijving en kun je ze daarmee makkelijk vergelijken. Het licht er natuurlijk ook gewoon aan waar je gaat varen.

Op zee vaar je hele dagen dus je kan dan wel een hele dag in de regen moeten zitten. Je wilt dan wel de hele dag droog blijven. Je moet er dan dus voor zorgen dat je een hele goede hebt die echt de hele dag droog blijven.

Om te weten hoe waterdicht kleding is kun je dat meten met waterkolom. Dat is hoe waterdicht je jas is. Hoeveel waterkolom de jas heeft staat dan vaak in het label of de beschrijving van de kleding.

Maar hoeveel moet ik dan hebben? Dat heb ik hieronder allemaal weergeven:

0mmniet waterdicht.
0-1000mmwaterafstotend maar niet waterdicht.
1000-5000mmwaterdicht tegen regen niet tegen druk.
5000-15000mmwaterdicht bij regen en redelijk met druk.
15000-30000mmvolledig waterdicht ook bij druk.
30000mm en meerAltijd waterdicht.

Ik zal ze ook nog even wat uitgebreider toelichten. Ik denk dat niet waterdicht en waterafstotend wel voor zich spreken maar daar heb je gewoon niet zoveel aan en al helemaal niet op het water.

1000-5000 heb je dan al wat meer aan maar zodra je dan ergens tegen aan gaat leunen of je gaat gewoon even lekker zitten zal ook deze gaan lekken. Deze kan er dan geen druk op hebben. Deze zal dan ook uiteindelijk gaan lekken en dat is natuurlijk niet wat je wil.

Zeker voor langer varen is dit dus niet aan te raden en is het beter om wat anders te zoeken.

5000-15000, hier heb je al wat meer aan. Deze is gewoon prima waterdicht bij regen en kan ook redelijk goed tegen druk. Toch zal deze na wat uren ook een beetje gaan lekken en blijf je toch niet helemaal droog. Een goede zeiljas heeft naar mijn mening toch wel een wat betere waterdichtheid als het aan mij ligt.

15000-30000 Deze zeilkleding is al goed waterdicht en hier heb je echt wat aan. Deze zal lang waterdicht blijven en kan goed tegen druk. Hiermee kun je dus prima lekker een dag gaan varen en over zitten en fan blijf je gewoon goed droog. Dit is al goed voor een normale zeiljas en raad ik ook aan voor de gemiddelde zeiler.

30000 en hoger. Deze kleding is wel echt bizar waterdicht. Dit zal altijd waterdicht blijven bij kreuken en kleine beschadigingen. Hiermee zal je dus nooit nat worden of iets. Dit heeft een normale zeiler echt niet nodig. Dit heb je eigenlijk alleen nodig als je dus echt lang op zee gaat varen of zoiets.

Zeilkleding van 20000mm is daarom prima en kun je goed gebruiken om lekker droog te blijven. Dit is tenminste ook nog betaalbaar. Je moet natuurlijk voor jezelf kijken waar jij het voor gaat gebruiken maar ik denk dat je hiermee wel goed zit.

welke zeilkleding past bij mij

Soorten zeilkleding

Je hebt ook nog is verschillende soorten zeilkleding. Dit is alleen wel wat minder ingewikkeld als de waterdichtheid maar ik denk dat ik dat ook vrij duidelijk heb kunnen uitleggen.

We beginnen met de zeiljas, een van de meest bekende kledingstukken als het gaat om zeilkleding. Dit is ook het eerst wat ik kocht omdat je toch wil dat je bovenlijf lekker droog en warm blijft. Ik denk dat ik niet zoveel hierover hoef uit te leggen.

Wel vertel ik even wat het verschil is tussen een regenjas en een zeiljas. Een zeiljas is vaak wat meer waterdicht dit ligt er natuurlijk aan welke je hebt gekocht. Verder is de kleding gewoon lekker warm en heeft vaak veel grote zakken. Wat je ook veel ziet is een felle kleur capuchon hierdoor val je goed op mocht je in het water vallen.

Ik ga verder met de zeilbroek, naast een zeiljas is het ook super fijn om een zeilbroek te hebben. Deze is namelijk wel heel anders dan een normale regenbroek. Deze zijn een stuk waterdichter en deze zijn vaak heel hoog. Deze komen wel tot je borst.

Dit is natuurlijk niet bij alle broeken zo en je hebt veel verschillende. Je hebt ze met voering die vaak super lekker warm zijn. Ook heb je ze met veel zakken wat ook heel handig is. Je moet daarom echt even kijken want de modellen verschillen heel erg. Ik vind zakken er handig in en dat hij wel een beetje warm is.

Je hebt ook nog grotere zeiljassen deze gaan ook nog wat verder om je heen bijvoorbeeld bijna tot je knieƫn. Zodat je benen nog wat droger blijven. Dit is handig als je geen goede zeilbroek hebt dan kun je bijvoorbeeld goed droog zitten.

Zeil laarzen

Je hebt ook nog zeilschoenen of zeil laarzen. Deze zorgen er voor dat je voeten lekker droog blijven. Bij je voeten is het namelijk heel belangrijk dat ze warm blijven al heb je koude voeten word je waarschijnlijk helemaal koud daarom is het zeker aan te raden.

Je hebt ze natuurlijk een vele soorten maar het werkt eigenlijk gewoon hetzelfde je voeten blijven droog en warm je hebt er met voering en zonder. Ik raad dan wel met aan omdat laarzen je warmte best snel afgeven. Als je de pijpen onder je zeilbroek doet kan er ook geen water inlopen en ben je dus helemaal droog.

Op de vraag welke zeilkleding moet ik hebben is het daarom ook zeker aan te raden.

Reddingvest

Het is natuurlijk altijd goed om een reddingsvest te dragen. Het is alleen nog belangrijker als je zeilkleding draagt. Je zeilkleding loopt dan namelijk vol met water en omdat het geen water doorlaat kun je dan niet goed meer zwemmen.

Door al het gewicht van het water is het lastig om te zwemmen. Daarom moet je altijd een reddingvest aan doen als je zeilkleding draagt.

Wil je meer over (automatische) reddingsvesten weten? Ik heb er al 2 blogs over geschreven Klik hier om: hoe werkt een automatisch reddingsvest, en hier om de Besto 165N review te lezen.

One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *