Zo maak jij je zeilboot zomerklaar!

zeilboot zomerklaar maken

Het zeilseizoen begint weer! Dus het is weer tijd om de boot in het water te laten en de zeilen aan te slaan. Ik leg hier exact uit wat je allemaal moet doen. Zo maak jij je zeilboot zomerklaar:

Heb je een motorboot klik dan hier om het stukje over de motorboot zomerklaar maken te lezen.

De boot zelf

We beginnen met de boot zelf dit is het belangrijkste, want zonder boot kun je niks! dus zo maak jij je zeilboot zomerklaar: Wat als eerst moet gebeuren is het goed schoonmaken van de boot. Dit doen we zodat je makkelijk beschadigingen kunt vinden daarnaast ziet het er natuurlijk ook gewoon mooi uit.

Weten hoe je je boot makkelijk kan schoonmaken? Klik hier om het bericht over het schoonmaken te bekijken.

Heb je schade of zelfs een lek? Zorg dan dat dit snel word gerepareerd want het word alleen maar erger. Omdat het fijn is om met een boot te beginnen die helemaal netjes is. Als het een rommel blijft heb je geen strakke boot meer. Het is slim om de hele binnenkant van de boot schoon te maken hierdoor ga je automatisch beter met de boot om omdat het er beter uit ziet.

hulpmotor

In het geval dat je een hulp motor hebt is het handig slim om deze te laten nakijken en de oliepeil te bekijken en de benzine te vervangen. Oude benzine is niet goed voor je motor, vervang daarom ongeveer elke 3 maanden de benzine omdat je een hulpmotor niet zoveel gebruikt.

elektronica

Sommige zeilboten hebben ook elektronica aan boord bijvoorbeeld bij een zeiljacht. Bij de meeste kleine zeilboten is dit niet het geval. Maar als het er is bekijk de kabels even en kijk of de accu het nog goed doet ook is het belangrijk om de zekeringen na te lopen dit kan brand voorkomen.

Als de boot ook gas heeft om bijvoorbeeld te koken moeten de slangen worden nagekeken en waarschijnlijk vervangen worden. Op de slang staat de houdbaarheidsdatum van de slang. Vervang deze op tijd!

De zeilen

De zeilen, de zeilen moeten nog worden aangeslagen dit is bij sommige boten zo gedaan maar bij sommige boten best een klus. Het is eerst handig om het zeil schoon te maken als deze vies is. Als deze namelijk lang vies blijft gaat dat er nog slecht uit en dat zou natuurlijk erg zonde zijn.

Daarna moeten de zeilen op scheuren of gaatjes worden nagekeken. Want ook al is het maar een kleine beschadiging met een beetje wind kan het zo uitscheuren en dat kost dan heel veel. Laat de kleine beschadigingen dan zo snel mogelijk maken door bijvoorbeeld een zeilmaker.

Daarna kunnen de zeilen worden aangeslagen dit verschild per boot hoe dit moet. Sommige hebben een schuifsysteem dat je hem in de giek kan schuiven. In het geval van een gaffel kan dit daar vaak ook. Anders moet het zeil vaak strak worden vastgebonden aan de giek/gaffel.

zeilboot zomerklaar maken

De mast

De mast moet eerst even goed worden nagekeken want dit is een stuk lastiger als die recht op staat en je wil hem het liefst natuurlijk niet weer meteen moeten laten zakken. Kijk hierna goed naar de katrollen maar ook of de stagen goed vast zitten kunnen de stagen niet zomaar los? En lopen de katrollen goed?

Controleer even of de katrollen goed vast zitten en deze soepel lopen. Anders zou je er bijvoorbeeld wat olie bij kunnen doen of ze gewoon voor de zekerheid vervangen.

Sommige masten hebben de vallen aan de buitenkant maar tegenwoordig hebben ook veel masten de vallen er in zitten. Controleer even in het geval van een mast waar de vallen inzitten of dit nog soepel gaat en of er niks is versleten.

Kijk of je nieuwe vallen nodig hebt dit geldt voor beide soorten masten.

Bij het vastzetten van de mast zorg dan dat er genoeg spanning op je stagen staat en dat het goed vast zit en dat er niet zomaar een harpje los kan raken of iets anders.

Spullen aan boord

Je hebt natuurlijk altijd spullen aan boord nodig om te beginnen kijken we naar de veiligheid. Heb je reddingsvesten aan boord en een EHBO-kit? Dit zijn de belangrijkste dingen als het gaat om veiligheid. Omdat je op het water niet zomaar snel ergens heen kan als je bent gewond of ergens last van hebt is het altijd goed om een EHBO-kit mee te nemen.

Je zou ook een brandblusser mee kunnen nemen dit is voor kleinere zeilbootjes vaak niet nodig. Als je bijvoorbeeld ook kookt en slaapt of je boot of je hebt elektriciteit en gas dan is het wel verstandig.

Dekzeil & de huik

Dekzeil, Bij het dekzeil is het vooral belangrijk dat er geen gaten of scheuren inzitten want je wil natuurlijk geen water in de boot. Dit is natuurlijk niet fijn want je moet het er weer uit halen (behalve als dat vanzelf gaat) en het is niet goed voor je materiaal. Bekijk daarom goed of alles hier nog in orde is en anders raad ik aan om ook dit te laten maken.

De huik is handig als je een grotere boot hebt en geen dekzeil gebruikt. De huik is gewoon een soort hoes die je om je zeil doet zodat het niet nat word. Natte zeilen zijn namelijk nooit goed dan kunnen ze bijvoorbeeld gaan schimmelen. Als je hebt gezeild in de regen is het ook handig om ze even daarna te laten drogen.

Voor de fok zijn er ook veel oplossingen. Je hebt rolfokken deze kun je gewoon met een touwtje in en uit draaien. Dit is erg handig want dit gaat lekker snel en kan vanuit de boot. Wat er ook is zijn fokkenzakken je kunt hem dan gewoon oprollen en daar in doen. Dit is wat meer werk maar werkt ook.

zeilboot zomerklaar maken

Boot spullen

Er zijn ook nog andere spullen voor de boot nodig bijvoorbeeld harpjes om alles vast te draaien. Ik raad aan om een kistje aan boord te hebben waarin je harpjes doet. Het is slim om hierbij ook een harpsleutel te doen en eventueel gereedschap zoals een tang en mes. Een extra rolletje touw of lijn is ook handig voor als je iets moet repareren.

Een anker is handig voor als je even ergens wil uitrusten zorg er voor dat je een beetje een zware hebt. Hoe zwaar het anker is ligt aan de boot die je hebt.

Stootwillen zijn belangrijk om beschadigingen van je boot tegen te gaan als je je boot even aanlegt kun je deze dan aan de buitenkant hangen zodat je geen krassen op je rand krijgt.

Neem voldoende lijnen mee aan boord een voor en achter land is altijd belangrijk maar neem er ook een extra mee deze komen vaak genoeg van pas. Denk ook aan je schoten en vallen.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *