Zelf je zeilen schoonmaken. Zo laat je de zeilen van je boot weer stralen!

zeilen-schoonmaken

De zeilen van je boot worden nou eenmaal snel vies. Ze worden bruin en er komen spinnen in. Dit is iets wat je natuurlijk helemaal niet wil. Maar om nou een keer in de zoveel tijd naar een zeil wasser te gaan is toch ook wel weer duur. Daarom heb ik de oplossing. Ik leg je namelijk uit hoe jij je zeilen van je boot weer helemaal netjes kan schoonmaken!

Wat misschien nog wel veel belangrijker is is het voorkomen dat je zeilen vies worden. Daar ga ik het daarom ook uitgebreid over hebben. Ik denk namelijk dat het veel belangrijker is om je zeilen netjes te houden dan ze elk jaar weer schoon te moeten maken.

Hoe komt het dat je zeilen vies worden?

Je zeilen worden vaak best snel vies. Je kan dit wel een beetje proberen schoon te maken maar vaak lukt dit niet helemaal lekker. Zo blijf je altijd nog wel plekken zien en haal je dan meestal alleen het grove vuil zoals spinnenwebben en modder etc. weg.

Ik raad ook zeker aan om dat soort dingen gelijk weg te halen voordat het helemaal je zeil in trekt. Dan krijg je dus van die plekken die je er minder makkelijk uit krijgt. Maar omdat je zeilen nat worden en er vuil en insecten inkomen worden je zeilen nogal snel vies. Hier kun je nou eenmaal niks aan veranderen. Dat water zal er toch wel in blijven komen en die spinnen gaan ook niet ineens weg.

Je kunt je zeilen wel tegen het vuil beschermen maar hier heb ik het zo meteen nog over hoe je dit goed kunt aanpakken.

Ook nog een tip om je zeil langer mooi te houden is om het op een droge plek te liggen binnen. Er zullen dan nog steeds wel spinnen in kruipen maar lang niet zo veel als je je zeil buiten zou laten liggen. Dit is een oplossing om het verminderen maar je zeil zal nog steeds vies blijven worden.

Hoe maak je je zeilen schoon?

Het is belangrijk om niet te lang te wachten als je hele vieze zeilen hebt. Het vuil en de plekken raken namelijk alleen nog maar erger vast in het zeil en dat wil je natuurlijk niet.

Ga ook niet eerst zelf met van alles experimenteren. Er is dan namelijk een grote kans dat je je zeil beschadigd. Een voorbeeld hiervan is met een hoge drukreiniger! Hiermee beschadig je je zeil. Net als je dit nooit moet doen bij je boot dat beschadigd namelijk je verf.

Nog iets doms is om zelf allemaal schoonmaakmiddelen te gaan gebruiken. Zoals groene zeep of schuurmiddel. Ook dit is namelijk slecht voor je zeil en je weekt op die manier ook niet de diepe vlekken schimmel en groene aanslag er uit. Gebruik daarom alleen een beetje water mocht je je zeil willen afspoelen en leg je zeilen nooit nat opgerold terug maar laat ze drogen.

Om de zeilen zo schoon mogelijk te laten worden gebruik ik: Sail Cleaner van het merk ultramar. Dit gebruik ik omdat je hierdoor je zeilen weer netjes wit maakt. Met water krijg je alleen het grove vuil weg en gaat het dus echt niet lukken om alle vlekken uit je zeilen te krijgen.

Groene aanslag of schimmel ga je anders ook niet goed weg kunnen krijgen, vandaar raad ik aan om dit te gebruiken.

zeilen schoonmaken

Stappenplan schoonmaken:

We beginnen met een grote bak, teil of iets anders groots dat je met water kunt vullen. Bijvoorbeeld een bad dat is perfect. Een normale bak is namelijk meestal een beetje aan de kleine kant.

Daarna moet de bak of wat je gebruikt worden gevuld met water. Dit moet gebeuren met water van ongeveer 20 graden. Niet zo heet dus maar geen koud water.

Daarna moet de Sail cleaner worden toegevoegd. Dit is 50 liter water per kilo Sail cleaner. Je hoeft niet precies op de milliliter af te gaan meten hoeveel je er in hebt gedaan. Wel is het handig als je weet hoeveel liter er in je bak of iets kan zodat je een duidelijk indicatie kan maken van hoeveel je er bij moet doen. Meng dit dan ook even goed door elkaar.

Als je dat ook hebt gedaan moet je je vieze zeil oprollen of vouwen. Als je dat heb gedaan kun je hem in het water doen. Wat wel handig kan zijn voor als je zeil echt super vies is, en dan vooral met grof vuil is om deze eerst even met gewoon wat water af te spoelen hierdoor heb je het hele grove vuil vast weg.

Vervolgens moet je 24 uur wachten en het gewoon even laten weken. Is het zeil super vies doe er dan daarna nog meer warm water bij en laat het dan nog 24 uur weken. Blijf dit gewoon dan net zolang doen en herhalen net zo lang je tevreden met het resultaat bent.

En dan heb je weer prachtige witte zeilen! (Of je moet een andere kleur zeil hebben dat kan natuurlijk ook!)

Hoe hou je je zeilen schoon en hoe bescherm je ze?

Ik vind dat het netjes houden van je zeilen nog belangrijker is dan je zeilen schoonmaken. Als je namelijk je zeilen net netjes hebt gemaakt wil je dit natuurlijk zo lang mogelijk zo houden.

Dit kun je zo lang mogelijk zo houden door wat kleine tips dat zijn: Berg je zeil binnen op hierdoor word deze minder vies. Een andere tip is om er voor te zorgen dat je je zeil nooit nat opruimt. Hang hem even uit. Hierdoor gaat je zeil minder snel schimmelen.

Met deze tips zal je zeil misschien iets langer meegaan maar om het echt sterk netjes en goed te houden heb je toch echt wat anders nodig. Het heeft natuurlijk geen zin om je zeil schoon te maken en hem vervolgens weer onbeschermd vies te laten worden.

zeilen-schoonmaken

Product zeilen mooi houden

Om je zeilen helemaal netjes te houden heb ik een mooi product gevonden. Namelijk: de zeil en spinaker coating van ultramar.

Dit zorgt ervoor dat je zeil mooi blijft. Het zorgt er namelijk voor dat je zeil goed waterafstotend is. Er zit namelijk al een speciale stof in je zeil dat dit gebeurt maar door de UV stralen van de zon verslijt dat snel. Het is belangrijk dat je zeil goed waterafstotend is omdat je daardoor geen groene aanslag schimmel er op kan krijgen.

Door die speciale coating en dat waterafstotende materiaal blijft het vuil ook niet goed hechten. Hierdoor blijft de kleur van je zeil gewoon netjes en hoef je niet meer alle moeite te doen om je zeilen te wassen.

Stappenplan coating aanbrengen:

Het aanbrengen van de coating is een stuk makkelijker dan de zeilen schoonmaken. Daarom raad ik ook zeker aan om dit te doen. Om te beginnen moet het zeil schoon en droog zijn. Als je zeil niet zo vies is hoef je dit alleen maar af te spoelen. Maar als deze niet schoon word gebruik dan de sail cleaner die ik eerder in dit artikel heb behandeld.

Daarna kun je de coating aanbrengen. Het is handig om dit met iets als een plantenspuit of verfroller te doen hierdoor kun je het goed en netjes verspreiden. Hou er wel rekening mee dat het een sterk product is lees daarom voor de zekerheid ook nog even de gebruiksaanwijzing. Het is wel veilig omdat het op waterbasis is.

Laat het als je klaar bent goed drogen. Je zou het meerdere keren kunnen doen maar dat is niet nodig.

Dat was het al! Ik raad zeker aan dit te gaan doen omdat het er voor zorgt dat je zeilen een stuk langer mee gaan!

Wil je ook je boor schoonmaken? Bekijk hier het artikel: hoe maak je je boot schoon?

Veel succes met het schoonmaken van je zeilen!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *