Welke soort zonnepaneel moet je hebben voor op een boot?

Wat voor zonnepaneel moet je hebben voor op de boot? Dat is het onderwerp waar ik het vandaag uitgebreid over ga hebben. Ik ga het hebben over dit onderwerp omdat er veel verschillende soorten zonnepanelen zijn en daardoor word het natuurlijk best wel lastig om uit een juist zonnepaneel te kiezen. Daarom vertel ik alles wat je moet weten over alle soorten zonnepanelen die je kunt gebruiken voor op de boot!

Voordat ik begin wil ik eerst nog even vertellen dat dit blogartikel word gevolgd door een reeks andere blogartikelen over zonnepanelen. In de volgende artikelen zal ik het hebben over wat de beste zonnepanelen voor op de boot zijn en zal ik wat advies geven over handige zonnepaneel sets. Zodat jij de juiste zonnepanelen voor jouw boot kunt vinden!

Eerder heb ik al een artikel geschreven over de voor en nadelen van zonnepanelen op de boot. Klik hier om het te lezen.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Eigenlijk zijn er vier verschillende soorten zonnepanelen. Maar er zijn twee grote verschillen. Je hebt namelijk de traditionele platte zonnepanelen en je hebt de flexibele zonnepanelen.

De traditionele zonnepanelen zijn de zonnepanelen die je altijd op daken van huizen ziet. Dit zijn meestal Monokristallijn zonnepanelen.

Soms zie je zonnepanelen langs de weg staan. Hele weilanden vol met zonnepanelen kun je dan zien staan dit zijn zonnepanelen die zijn geschikt voor grote oppervlaktes en heten polykristallijn zonnepanelen.

Een ander zonnepaneel is het flexibele zonnepaneel. Deze zijn meestal wat goedkoper en kun je in handige sets kopen. Deze zijn heel populair op caravans campers en boten. Je kunt er door de sets makkelijk zelf mee overweg en ik denk ook dat deze daarom erg geschikt voor op de boot zijn. Deze worden amorf zonnepanelen genoemd.

Ook heb je glas-glas zonnepanelen deze zijn duurder dan andere soorten maar hebben een langere levensduur.

Rendement

We weten nu dus welke soort zonnepanelen er zijn maar de echte verschillen tussen deze vier zonnepanelen weten we dus nog niet.

Een Monokristallijn zonnepaneel is dus heel geschikt voor op daken van kleine huizen. Dit komt omdat deze maar een klein oppervlak nodig heeft. Deze zonnepanelen hebben een heel hoog rendement en zijn dus een van de beste zonnepanelen die er op dit moment zijn. Dat komt omdat ze dus erg rendabel zijn en ze maar kleine oppervlaktes nodig hebben.

Dan is er nog de polykristallijn zonnepanelen. Deze zijn eigenlijk niet geschikt voor op de boot omdat deze vooral erg goed zijn voor grote oppervlaktes. Deze zijn dus goed om in rijen naast elkaar in een weiland neer te zetten maar deze is dus eigenlijk niet geschikt als zonnepaneel voor op de boot. Daarom raad ik deze ook niet aan bij het kopen van een zonnepaneel voor op de boot. Deze zonnepanelen hebben een goed rendement maar zijn door de grote oppervlaktes die nodig zijn echt niet geschikt.

Het flexibele zonnepaneel (Amorf zonnepaneel) die dus zo makkelijk in gebruik is op de boot of camper zijn dus wel geschikt voor op de boot ze zijn buigzaam omdat ze geen kristallen bevatten. Ze bestaan uit een dunne-film. Daardoor is deze wel het minst rendabel en wek je hiermee dus wel het minste stroom op. Het voordeel is wel dat ze best wel goedkoop zijn en daardoor is het ideaal om mee te beginnen. Door de vele starterssets de buigbaarheid en de prijs is het ideaal zelf mee aan de slag te gaan en op je boot te installeren. Deze heb je dus ook echt in hele kleine maten voor op je boot.

De glas-glas zijn nieuwe zonnepanelen en zijn nog niet zo bekend en populair als de andere zonnepanelen van hierboven. Deze zijn relatief duur maar gaan ook veel langer mee. Ze wekken ook veel stroom op dus ook deze panelen zijn zeker rendabel. Ik denk dat deze vooral erg geschikt zijn voor huizen en dat het wat minder is als zonnepaneel op de boot.

Welk zonnepaneel moet je dan kiezen?

We weten nu de basis van alle zonnepanelen en kunnen nu dus bedenken wat geschikt voor je boot is.

polykristallijn zonnepanelen

Om te beginnen kan ik wel zeggen dat het polykristallijn paneel nu wel afvalt. Dit is gewoon geen geschikt paneel voor op de boot omdat deze vooral goed werken als ze in grote hoeveelheden worden aangesloten. Dit is dus echt het laatste wat je hebt op een boot en is daarom niet geschikt voor op de boot.

glas-glas zonnepanelen

Ook ben ik niet zo een grote fan van de glas-glas zonnepanelen. Ze zijn nieuw en hebben een verbeterde technologie ze zijn duurzamer en wekken veel stroom op. Toch denk ik dat deze niet ideaal voor op de boot zijn. Zonnepanelen op een boot gaan toch minder lang mee dan huizen met zonnepanelen. Boten worden ook wat vaker vervangen dan huizen en er gaan jaarlijks heel wat oude boten naar de sloop. Boten slijten nou eenmaal relatief snel en in mijn ogen hoort daar dus geen heel duurzaam en duur zonnepaneel bij. Je zou het misschien wel kunnen overwegen als je een woonboot hebt en je eigenlijk altijd stilligt. Daar heb ik zelf alleen geen ervaring mee maar het is dan het overwegen waard. Voor een boot, jacht of zeiljacht raad ik het alleen niet aan.

Flexibele paneel

Dan hebben we het razend populaire amorf paneel. De flexibele zonnepanelen. Deze zijn erg geschikt voor op de boot en dit heeft een aantal verschillende redenen. Deze heb ik eerder hier boven ook al genoemd maar het komt er op neer dat het gewoon makkelijk in gebruik is. Omdat het flexibel is het niet zo dik en lomp en kun je het gemakkelijk op het dak van je boot plaatsen.

Boten hebben namelijk vaak ook een dak met een beetje een bolling. Dit kan wel is lastig worden met normale zonnepanelen op de boot maar met flexibele zonnepanelen is dit geen probleem en kun je het gewoon monteren. Het is ook goedkoop en je kan ze in bijna elke grote die jij nodig hebt kopen. Je kunt dus altijd wel een geschikt formaat vinden. Als je veel stroom nodig hebt zou ik hier alleen niet voor gaan omdat ze niet zoveel opleveren. Wel is het ideaal als je af en toe een weekendje weg gaat of af en toe op vakantie gaat.

Monokristallijn zonnepanelen

Ook monokristallijn zonnepanelen zijn hele geschikte zonnepanelen voor op de boot. Deze zijn vooral heel handig als je wat meer stroom nodig hebt en bereid bent om een iets grotere investering te doen. De panelen zijn wat dikker en zijn er meestal maar in een standaard maat. Deze zijn een stuk duurzamer en leveren veel op. Als je dus op een boot woont of echt grote tochten wilt varen raad ik deze zeker aan. Ze zijn dus wat meer premium en op de lange termijn heb je hier dus meer aan.

Conclusie

Op de vraag welk zonnepaneel moet je hebben voor op de boot? Ben ik dus tot het volgende antwoord gekomen: Het flexibele zonnepaneel is het beste zonnepaneel voor op de boot als je op zoek bent naar een zonnepaneel voor een beetje extra stroom zodat je accu langer mee kan. Het is goedkoop om mee te beginnen maar leveren niet zoveel stroom op en gaan niet zo lang mee. Het perfect zonnepaneel op de boot om mee te beginnen.

Als je naar een zonnepaneel zoekt waarmee je wat langer voorruit kunt en die eventueel zelfs al je stroom kan opwekken is het monokristallijn paneel iets voor jou. Deze gaan veel langer meer en zijn meer rendabel. Het is wel iets lastiger om te monteren maar dat is het dan ook wel waard. Deze panelen kosten wel wat meer.

Kies dus een van deze twee als zonnepaneel voor op de boot. Ze hebben beide voor en nadelen maar zijn beide geschikt.

Dit bericht gaat worden gevolg door een bericht over het beste zonnepaneel voor op de boot en verschillende reviews, Blijf dus up to date om het niet te missen. Tegenwoordig hebben we ook Instagram. Volg ons daar zeker op om al onze actuele blogberichten niet te missen! Klik hier om de Instagram pagina te bekijken!

2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten