Zonnepanelen op de boot. Wat zijn de grootste voordelen?

zonnepanelen boot

Een zonnepaneel voor op de boot. Je hebt er vast wel eens een keer van gehoord of je hebt het een keer gezien. Zonnepanelen voor op de boot worden steeds populairder. Op elektrische boten maar ook zeker op andere boten. Zeilboten en andere motorboten.

Maar waarom worden deze panelen nou eigenlijk zoveel populairder? Wat zijn de voordelen van zonnepanelen voor op de boot? En wat zijn de nadelen? En is het misschien wat voor jou?

In dit blogartikel ga ik het hebben over de voordelen, nadelen van zonnepanelen op de boot. Dus eigenlijk gewoon waarom ze zo handig zijn. Dit artikel zal worden gevolgd door een reeks andere blogberichten over zonnepanelen. Zo kun je alles over zonnepanelen op de boot te weten komen!

Waarom zonnepanelen op de boot?

Zonnepanelen worden dus met het jaar populairder. Dit heeft een paar verschillende redenen. Een daarvan is dat het milieu tegenwoordig steeds belangrijker aan het worden is. De prijzen van benzine en diesel gaan omhoog en de stroomprijzen worden relatief goedkoper.

Daardoor neemt de populariteit van elektrisch varen enorm toe. Het word tegenwoordig steeds goedkoper om elektrisch te varen en de motoren worden steeds beter, goedkoper en mooier. Dit geld ook voor de accu’s die natuurlijk horen bij elektrisch varen.

Mede door dat elektrisch varen nu zo populair word komen er ook meer zonnepanelen. Maar een klein percentage van de elektrische boten hebben zonnepanelen. Maar het word wel populairder en de technologie blijft zich ontwikkelen.

Zonnepanelen worden vooral veel gebruikt bij grotere zeilboten. Het is super populair onder zeilboten die lange stukken varen. Ze hebben gewoon accu’s maar door de zonnepanelen gaan deze gewoon veel langer mee. Meestal is dit niet genoeg om niet meer te hoeven opladen maar ze kunnen nu meestal een ruime week zonder stroom en hebben genoeg stroom om een lange afstand te kunnen varen.

Ze hoeven dan dus helemaal niet te beschikken over een elektrische motor. Het word dus ook vaak genoeg gebruikt bij zeilboten om gewoon lampen, navigatiesystemen of zelfs een waterkoker te kunnen gebruiken. Super effectief dus!

Wist je dat: Een boot door zonnepanelen meestal wel vier keer zolang met zijn accu’s kan doen?

zonnepanelen boot

De voordelen van zonnepanelen op de boot.

Zonnepanelen voor op de boot hebben dus een aantal verschillende voordelen. Die voordelen ga ik hier benoemen en verder toelichten.

We beginnen met een groot voordeel en dat is dat het beter voor de accu is. Accu´s die slijten sneller wanneer ze helemaal worden ontladen, dus helemaal worden leeg gemaakt. Als je dus elke keer je accu van 100% naar 0% brengt zal de accu capaciteit nogal snel afnemen en dat is natuurlijk super zonde.

Door het gebruik van zonnepanelen loopt je accu langzamer leeg omdat de accu steeds een beetje word bijgeladen door de zonnepanelen. Je kunt daardoor dus langer varen en je accu raakt dus bijna nooit helemaal leeg. Wat dus echt super goed is voor je accu en waardoor deze veel langer mee zal gaan.

Het tweede voordeel is dat het goedkoper is. De stroom die je opwekt is natuurlijk gratis. Je moet natuurlijk wel alles kopen en de zonnepanelen zelf kosten geld. Daarom is het natuurlijk niet helemaal gratis maar op de lange termijn is het zeker goedkoper. Ik denk daarom ook dat het zeker de moeite waard is en dat je het voor het geld niet hoeft te laten. Uiteindelijk verdien je het namelijk toch wel terug.

Het derde grootte voordeel is dat het veel beter voor het milieu is. Het milieu is tegenwoordig alleen maar belangrijker aan het worden en dat zal de komende jaren nog alleen maar belangrijker gaan worden. Daarom zijn zonnepanelen denk ik een hele goede investering die meerdere grote voordelen heeft.

Maar het grote voordeel waar je het natuurlijk eigenlijk allemaal voor doet is dat je helemaal zelf je stroom op kan wekken! Hoe cool is het om stroom op te kunnen wekken terwijl je aan het varen bent?

Dit heeft natuurlijke meerdere voordelen een daar van is dat je gewoon langere tochten kunt varen. Als je accu eerst na een dag leeg was kon je dus eigenlijk niet op een andere plek overnachten of je moest je accu’s opnieuw opladen. Met zonnepanelen kan je misschien wel drie of meer dagen varen. Dit verschild natuurlijk per paneel, accu en hoeveel zon er op dat moment is.

Het is dus zeker handig als je graag langere tochten wilt varen. Als je een zeilvakantie wilt maken en bijvoorbeeld een stuk van een zee gaat oversteken is het naar mijn mening echt een must have. Door middel van een zonnepaneel op de boot kom je nooit zonder stroom te zitten en dat is een super fijn en handig gevoel!

zonnepanelen boot

Maar heeft het dan ook nadelen?

Ja natuurlijk heeft een zonnepaneel op de boot ook nadelen. Gelukkig zijn deze niet zo groot en gewoon te overzien. Ik zal het hier even over alle groten nadelen hebben:

Geld, in het begin moet je een zonnepaneel voor op de boot kopen. Dit kan best prijzig zijn. Je moet namelijk ook een accu kopen het zonnepaneel zelf en alles wat er bij hoort om de stroom te regelen. De stroom die je er daarna mee opwekt is natuurlijk wel gratis. Het is dus een investering die je moet doen maar door de mooie lijst voordelen denk ik dat je je niet moet laten stoppen door het geld. Stroom in een haven kan namelijk flink duur zijn en met zonnepanelen heb je gewoon veel meer mogelijkheden.

Een ander nadeel is dat het even wat werk is om de panelen te installeren. Sommige mensen vinden het heel leuk om te doen en zijn graag met elektra bezig maar sommige vinden het echt een rotklus om te doen. Je wilt de zonnepanelen natuurlijk mooi en veilig installeren. Dit kunt het zo moeilijk maken als je het zelf wilt maar ik raad aan om een zonnepanelen set te kopen en dan een set die ook goed geschikt is voor een boot. Ik zal het in een ander artikel uitgebreid hebben over zonnepanelen en over goede sets hiervan. Dit blogartikel zal worden gevolgd door een reeks andere blogartikelen zodat jij alles te weten kunt komen over de beste zonnepanelen voor jouw boot!

Wat ook door sommige mensen als nadeel word gezien is dat het niet zo mooi is. Veel mensen vinden zonnepanelen lelijk en willen deze daarom liever niet op hun boot hebben. Ik zelf begrijp dit niet zo goed omdat dat er gewoon bij hoort en het naar mijn mening dus niet echt een nadeel is. Het hoort er gewoon een beetje bij en je kunt er niet zoveel aan doen.

Conclusie: is het het waard om zonnepanelen voor op de boot te kopen?

Ja ik denk dat het het zeker waard is om zonnepanelen op de boot te kopen. De voordelen zijn gewoon groter dan de nadelen en bovendien zijn er meer voordelen dan nadelen. Je moet natuurlijk wel kijken of jouw boot het nodig heeft en hoe je het in je boot gaat zetten. Niet bij iedere boot past het natuurlijk even goed.

Zonnepanelen voor de boot zijn denk ik de moeite waard voor iedereen die graag wat grotere afstanden zou willen varen of het fijn vind om zijn eigen stroom op te kunnen wekken. Wat overigens duurzaam en goedkoper is.

Het volgende blog artikel gaat over wat voor zonnepaneel je op de boot nodig hebt. Ook dat moet je weten voordat je zonnepanelen voor op de boot gaat kopen. het is het daarom zeker waard om het artikel te lezen.

Klik hier om naar het artikel: Wat voor zonnepaneel heb je nodig op de boot. te gaan!

Om op de hoogte te blijven van de nieuwste vaarartikelen en informatie kun je ook op onze Instagram kijken! Hier post ik dagelijks nieuws en informatie op en is zeker het volgen waard!

Klik hier om naar de reilen & zeilen Instagram pagina te gaan!

One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *