Een zonnepanelen set voor op de boot. Dit is de beste van het moment!

zonnepanelen boot

Zonnepanelen voor op de boot. Ze worden tegenwoordig steeds populairder. Maar een goed zonnepaneel vinden is best wel lastig. Er zijn er namelijk heel veel verschillende soorten en de ene is nou net wat beter dan de andere. Zonnepanelen zien er natuurlijk vaak hetzelfde uit. Daarom ga ik jou in dit artikel helpen om de juiste zonnepanelen set voor op de boot te vinden!

Welk paneel moet ik kiezen?

Ik ga het hebben over een zonnepanelen set van bol.com. Ik heb deze gevonden en het is echt een absolute topper. Het is een flexibel zonnepaneel waardoor het extra makkelijk is om deze zelf op je boot te monteren. Het is een complete set en zelfs de draden zitten erbij.

Het enige wat er niet bij zit is een accu maar daar zal ik het later dan nog wel even over hebben. Voor nu ga ik het hebben over de kwaliteit van de panelen. De spanningsregelaar en het besturingssysteem.

Ik zal onderin dit blogartikel een link naar het product zetten zodat je het zelf ook kunt bekijken!

De zonnepanelen

Eerder heb ik in een blogartikel verteld dat flexibele zonnepanelen heel geschikt zijn voor op de boot maar dat ze alleen niet zoveel stroom opwekken als andere zonnepanelen.

De voordelen van flexibele zonnepanelen zijn wel dat ze relatief veel goedkoper zijn dan andere zonnepanelen en dat je ze in mooie sets hebt. Omdat ze flexibel zijn heb je ze in heel veel maten en dat maakt het ideaal voor op de boot. Omdat ze flexibel zijn en ze in handige sets zitten zijn ze super makkelijk te installeren voor iedereen. Daarom is het ideaal voor beginners en raad ik dit iedereen aan die overweegt om zonnepanelen te kopen.

Eerder heb ik een artikel geschreven over welk soort zonnepalen je nodig hebt. Klik hier om dat te bekijken.

Deze zonnepanelen zijn dus flexibel en zijn 100 watt per stuk. Dit is een goed wattage voor het grote paneel. De panelen heb je in sets van een, twee, drie en vier. Elk paneel is 100 watt dus je kunt de sets in 100, 200,300 en 400 watt kopen. Zo kun je zelf beslissen hoeveel stroom jij nodig hebt en hoeveel ruimte jij voor de panelen hebt.

De afmetingen van het paneel zijn 118cm-54 cm en is maar 2mm dik! De panelen zijn dus echt super dun en nemen verder helemaal geen ruimte in beslag. Je plaatst deze gewoon op de bovenkant van je boot en je hebt er verder geen last meer van. Dat is dus weer een voordeel van deze panelen ze zijn super dun in vergelijking normale zonnepanelen. Daardoor zijn ze ook niet zo zwaar en dat is ideaal op de boot.

Een paneel heeft 36 cellen en is monokristallijn, dat is het soort zonnepaneel dat het is. Deze soort is ook flexibel.

Een paneel weegt 1,10 kilo dus dat is niks in vergelijking andere zware panelen. Het enige gewicht dat je dus in de boot hebt is dus de accu verder neemt het niet zoveel gewicht in.

De laadregelaar

Een raadregelaar is nodig om het voltage en ampère op het juiste niveau te houden en goed door te kunnen geven aan je accu. Deze is daarom ook noodzakelijk om te hebben en deze hoort ook bij de set. Het is een MPPT laadregelaar en deze verhoogt het energieniveau met 30% vergeleken PWD laadregelaars. Dit is natuurlijk super fijn. Verder is deze laadregelaar nog 10% effectiever dan andere MPPT laadregelaars.

In de laadregelaar zit verder nog een zekering ingebouwd zodat er geen draden kunnen doorbranden. Deze is dan dus goed beschermt tegen brand.

zonnepanelen set

De app

Wat zo fijn is aan deze laadregelaar is dat je deze kan verbinden met een app. Je kunt dan van alles zelf bijhouden en je kunt zien hoeveel stroom je opvangt op dat moment.

De app heet victronconnect en kun je gewoon op je telefoon downloaden.
De laadregelaar heeft blutooth en dat is ook het gene waar je je app dan mee koppelt.

Let op: Deze set is niet te gebruiken met een ander zonnepaneel je kunt niet nog ineens een extra andere soort zonnepaneel erbij aansluiten. Het moeten dezelfde soort panelen zijn en anders kan het niet.

Bijgeleverde materialen

Bij de set zitten nog veel verschillende spullen meegeleverd om het jou zo makkelijk mogelijk te maken en je het zelf kunt installeren.

Deze set is plug & play dat houd in dat je het alleen maar even hoeft aan te sluiten en dat iedereen het gewoon zonder moeite moet kunnen gebruiken.

Er zitten twee kabels bij om de zonnepanelen met de laadregelaar te verbinden. Deze is 5 meter lang. Het is een rode en een zwarte waardoor je het zelf makkelijk kan aansluiten en je niks door elkaar kunt halen.

Er zit ook nog een kabel set bij (weer een zwarte en een rode) die bedoeld is om je accu op de laadregelaar aan te sluiten. Deze set is 3 meter lang. Je hebt dus een rode en een zwarte kabel van drie meter een een rode en een zwarte kabel van 5 meter.

Ook zit er een dak doorvoer bij zodat je de kabels naar de binnenkant van de boot kunt brengen zonder dat er water naar binnen gaat lekken. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Bij de set zit gewoon een goede gebruiksaanwijzing en een schematische tekening die er voor zorgt dat je zelf de zonnepanelen set voor de boot kunt installeren. Het is dus voor iedereen super makkelijk te gebruiken en als je denkt dat je er niks van af weet dus het lukt je niet dan heb je het mis. Het is echt voor iedereen te gebruiken!

Conclusie

Het is dus echt een super zonnepaneel en ik denk dat het de beste is voor iedere beginner. Het is goedkoop simpel en het is een goed systeem door alle extra’s die er bij komen en de kwaliteit van de 100w panelen.

Het zonnepaneel kun je op bol.com kopen, je kunt het hieronder bekijken en je kunt de hoeveelheid panelen 1/4 zelf aanpassen.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *