Slapen op een boot. Alles wat je moet weten!

slapen op een boot

Op de boot slapen. Misschien heb je het wel een keer gedaan of je bent het van plan. Op de boot slapen is super leuk. Je wilt wel de juiste spullen en voorbereidingen van te voren doen. Vandaar dit artikel waarin ik alles uitleg over op de boot slapen.

Eigen boot

Als eerste is de vraag of je zelf een boot hebt. Heb je geen boot maar je wilt wel super graag een keer op een boot slapen. Maar niet op een groot cruise schip of iets anders. Dan heb ik een leuk alternatief. Zoek naar een boot waar je op kunt slapen bij Airbnb! Hier heb ik een keer op een groot zeilschip geslapen met mijn familie en het was een super leuke ervaring!

Voor de rest ga ik echt in dit artikel hebben over hoe je op je eigen boot super leuk en fijn kan slapen. Het maakt niet uit wat voor boot je hebt. Of je nou een kajuitboot hebt of alleen maar een sloep of een valk. Het kan allemaal!

Er zit natuurlijk wel verschil in wat je allemaal moet meenemen. Daarom behandel ik Hierin:

  1. Alle wat kleinere boten: Zonder keuken slaapkamer kajuit of iets. Hoe je hier op een boot kunt slapen.
  2. Kajuitboten waar je dus ook echt in kan dus gewoon een dak hebt.

Kleine boten

Voor kleine boten moet je erg veel meenemen. Zo heb je kookspullen nodig, slaapspullen en iets van een zeil om onder te slapen.

Stel het is lekker warmen zomer en je gaat op een boot slapen en je hebt geen zeil dan kun je op zich ook zonder. Ik heb wel eens zonder dekzeil of dektent geslapen. Toen ben ik met mijn vrienden en de boot onder de brug gaan liggen zodat we drooglagen en geen last hadden van andere mensen.

Dit raad ik natuurlijk niet aan maar echt alles is dus mogelijk. Het is maar hoe comfortabel je het jezelf wil maken en wat je budget hiervoor is.

Koken

Ik kook of maak regelmatig even iets makkelijks op mijn boot. Denk hierbij aan even een hamburgertje als lunch of een eitje. Ik heb geen keuken in boot. Het is gewoon een simpel zeilbootje. Het model is niet zo bekend maar lijkt heel erg op een valk.

Hoe ik hierin kook is erg simpel. Gewoon met een simpel gassetje die ik een keer online heb gekocht. Ik maak er nog steeds erg veel gebruik van. Soms eet ik dan alleen en maak ik even een snack maar als ik blijf slapen is het ook ideaal. Deze kun je natuurlijk ook voor kamperen etc. gebruiken.

Het gasstel zelf is wel een beetje groter. Dit heb ik expres gekozen zodat deze erg stevig staat. Zo kan ik gewoon redelijk veilig tijdens het varen lekker wat maken. Alleen niet als er super hoge golven zijn maar een beetje is dan niet erg. Ik raad sowieso niet aan om bij veel golven te slapen omdat dat gewoon niet comfortabel is en helemaal niet bij een kleine boot.

Verder heb ik voor gas gekozen omdat dat lekker constant is. Ik heb ook een keer een benzine brander gehad voor kamperen maar daar had ik vaak en vooral met het aanzetten steekvlammen. Dit vind ik niet fijn en veilig op het water.

Ook zit er een vonkje in waardoor je niet met iets van een aansteker hoeft te kloten. Het gas kun je makkelijk vervangen. Klik hier om de gasbusjes te bekijken.

Verder heb ik een pannensetje met pannen bekers en bestek. Dit neemt weinig ruimte in beslag in en ik heb daardoor gewoon alles bij me en bij de hand. Om voor alles een normale pan etc. te hebben wat ik eerst had was ik nogal veel ruimte kwijt. In het begin vond ik het een beetje duur maar ik ben er nu super blij mee.

Ik heb verder geen koelkast aan boord. Gewoon een koeltas en als ik langer dan 1 nachtje blijf ga ik gewoon een keer extra naar de winkel als ik gekoelde producten nodig heb.

Ik ben een keer me kookspullen vergeten toen ik op een boot ging slapen! Dit was toen niet zo fijn.

Slaapplek

Voor de rest probeer ik altijd een comfortabel slaapplek voor mezelf te maken. Dit doe ik gewoon door alle spullen die ik op dat moment niet gebruik netjes op te ruimen. Ik heb voorin mijn boot en achterin best wat ruimte waar ik al mijn spullen opberg. Een slaapplek is natuurlijk eigenlijk het belangrijkste als je op een boot gaat slapen!

Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook gewoon een keer in een tentje heb geslapen. Toen had ik geen dekzeil en een vriend van mij had een stukje grond aan het water. Daar kon ik toen dus voor een dagje mijn tent opzetten en lekker slapen.

Je mag namelijk niet gewoon je tent ergens aan de kant opzetten. Je moet dan een campingplek of iets huren. En dit kost natuurlijk weer geld en moet je eerst reserveren en zo.

Verder over slapen op een boot waar het tenslotte natuurlijk allemaal over gaat.

Wat ook slim is om te doen is om in een haven te gaan liggen. Meestal is dit niet zo duur en hoef je je geen zorgen te maken over je veiligheid als je daar bang voor bent. Je kan vaak ook nog in de avond aankomen (als ze plek hebben dan). Bel daarom gewoon eventjes.

slapen op een boot

Je kan vaak ook voor een paar euro extra stroom krijgen. Soms zit dit er standaard al bij. Als ik lang in de boot ga slapen omdat ik een weekje weg met de boot ga bijvoorbeeld neem ik ook een accu mee aan boord. Daarmee laat ik dan al mijn apparaten op zoals mijn telefoon.

Dit is sowieso handig om te doen als je in de nacht of avond wil varen want dan heb je natuurlijk stroom aan boord nodig.

Wat je ook kan doen is gewoon onder het dekzeil gaan slapen hierin ben je lekker droog en afgeschermd van de rest van de mensen. Een nadeel aan dit is dat het best warm en benauwd kan worden. De meeste dekzeilen zijn namelijk van dik materiaal en hebben geen ventilatie. Daarom vind ik dit niet super fijn.

Je hebt ook nog iets luxer’s namelijk een dektent. Dit lijkt eigenlijk is dit een iets grotere dektent die vaak wat breder is waardoor je er ruim in kan slapen. Dit is echt fijn. De stof is vaak iets minder dik en laat daarom wat licht door wat natuurlijk ook fijn is.

Je hebt vaak ook ramen en ingangen met een rits zo kun je het in de ochtend gewoon vast een beetje open doen. Hiermee kun je dus gewoon comfortabel slapen op je boot. Meestal is het ook niet super veel werk om dit op te zetten en kun je hem gewoon vasthaken aan de rand van de boot.

Omdat je aan het water bent heb je waarschijnlijk last van muggen. Ik neem daarom meestal een klamboe mee die ik met wat haakjes ophang in de boot waardoor ik daar geen last van heb.

Als je eenmalig op de boot gaat slapen kun je ook gewoon een normaal landbouw zeiltje spannen. Deze zijn namelijk niet zo benauwd als een dekzeil.

Slaapspullen

Verder gebruik ik gewoon best wel simpele slaapspullen aan boord om te beginnen gewoon een slaapzak. Deze kan ik makkelijk opvouwen en weer wegstoppen zo neemt deze overdag niet zoveel ruimte in beslag.

Daarna heb ik mijn matje waar ik meestal op slaap. Meestal slaap ik met een vriend in de boot en dan passen er precies twee matjes naast elkaar. Ook heb ik een opvouwbaar kussen. Deze neemt een stuk minder ruimte in dan een normale want een kussen neemt super veel ruimte in beslag. Ik heb namelijk geen bootkussens.

Soms als ik bijvoorbeeld met meerdere boten ga varen en ik alleen slaap neem ik ook een veldbed mee. Een veldbed vind ik super fijn. Als ik ruimte over heb leg ik mijn matje er dan alsnog in. Dan ligt het helemaal lekker. Verder is een veldbed niet echt zachter dan een normaal matje maar je ligt een stukje van de grond af en dat maakt het super fijn.

Deze gebruik ik, je hebt ook hoge maar deze is maar 30 cm hoog dit heb ik expres gedaan zodat deze ook in kleinere tenten en in de boot niet al te veel ruimte inneemt.

Grote boten

Op grotere boten is het een stuk gemakkelijker om op de boot te slapen. Je hebt een stuk meer ruimte en je hebt soms zelfs al bedden er in of een keuken en douche.

Heb je dit niet neem dan gewoon dezelfde spullen mee als ik die heb uitgelegd bij de kleine boot.

Verder is het vooral belangrijk om te bekijken waar je gaat slapen. Naar mijn mening is een haven ideaal. Je kunt hier vaak stroom krijgen en gewoon rustig slapen. Wat je ook kan doen is op het water slapen.

slapen op een boot

Zorg hier dan wel dat je de juiste verlichting hebt en of je een zwarte bol in de mast hebt gehesen. Dat betekent dat je voor anker ligt dit is ook verplicht. Deze moet ook verlicht zijn zodat andere boten het kunnen zien. Je moet ook even controleren of je er Ć¼berhaupt mag slapen.

Ik denk dat je het voor de rest wel zelf kan invullen wat je allemaal moet meenemen. Wat hierbij wel kan helpen is het bekijken van het artikel: Dit moet je meenemen voor een dagje varen. Dat ik al eerder heb geschreven. Klik hier om dat te bekijken.

One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *