6 veiligheidstips en regels voor het varen met een funtube!

veiligheid funtube

Varen met een funtube is echt super leuk. Alleen is het wel belangrijk dat er voorzichtig word gedaan en dat je rekening met andere houd. Vandaar dat ik vandaag een aantal tips voor je heb. Ook heb ik het over funtube regels.

Regels

Een vraag die veel mensen zich afvragen is zijn er regels voor het varen met een funtube? Het antwoord daarop is nee niet echt, Je mag op de meeste plekken gewoon varen.

Je moet je natuurlijk wel altijd aan de maximale snelheid houden. Ook moet het gewoon veilig blijven anders kan het zijn dat je van de politie alsnog moet stoppen. Om je snelheid te meten zou je een snelheidsmeter app kunnen downloaden. Je hebt deze ook speciaal voor boten dan staat er gelijk of je er hard mag varen.

Je hebt ook stukken waar je niet mag varen is grachten of zoiets. Denk een beetje logisch na over een plek en dan komt het echt wel goed!

Tip 1: Neem een goede lijn.

Misschien is dit wel de belangrijkste tip die ik heb. Kies een juiste lijn. Als je met een oude val schoot of landvast zelf gaat zitten knopen kan dit namelijk gevaarlijk zijn. Deze rekken te veel of juist te weinig. Ook breken ze minder snel en kun je ze niet veilig aan de boot vast maken.

Het gevaar van een slechte lijn is bijvoorbeeld dat deze breekt of in de schroef terechtkomt. Door het draaien van de schroef word je anders direct naar de schroef getrokken en dat is heel gevaarlijk. Door een goede rek en een drijvende lijn gebeurt dit niet.

Gebruik bijvoorbeeld een waterskilijn of een speciale lijn voor een funtube.

Een geschikte lijn is de jobe funtube lijn voor 4 personen. Dan denk je 4 personen zoveel heb ik niet nodig. Toch raad ik deze echt aan omdat deze een stuk sterker en veiliger is. Deze is echt super geschikt voor funtube’s door de juiste rek en sterkte. Met deze weet je dat je 100% goed zit.

Tip 2: Maak gebruik van een bridle.

Een bridle zorgt ervoor dat je lijn niet zo snel in de schroef kan komen. Deze zorgt dat er voldoende ruimte tussen zit en dit is veel veiliger. Je hebt gewoon 2 haken met een lijn er tussen. De ene haak maak je links achter vast en de andere rechts achter. Dan zit er in het midden van de lijn een lus.

Deze maakt dus een soort driehoek dat je lijn toch in heb midden zit maar wel een afstand van de motor heeft. Hiermee kun je dus nog steeds gemakkelijk en het belangrijkste veilig varen.

Ik heb een mooie gevonden ook van het merk Jobe. Deze is niet zo duur en gewoon goede kwaliteit. Ik denk dat dit echt wel het kopen waard is. Zo duur is dit niet en het is echt veel veiliger.

Tip 3: zorg dat je niet alleen bent.

Even een niet wettelijk verplichte veiligheidsregel. Namelijk dat je niet alleen bent op de boot. Deze is eigenlijk best wel simpel zorg dat er nog iemand bij is.

Je hebt natuurlijk de stuurman die moet zich helemaal kunnen concentreren op het varen en de rest van het vaarverkeer. Als er dan iets kleins is of er gebeurd wat is er altijd nog iemand aan boord die even kan helpen.

Ook kan de 2e man de persoon die in het water ligt helpen om in en uit de band en in de boot te gaan. Soms kan dit wel wat lastig zijn als je bijvoorbeeld geen trappetje hebt. Het is fijn als de stuurman gewoon kan blijven opletten.

Tip 4: Als het kan zet de motor uit!

deze klinkt misschien een beetje raar maar ik zal hem even uitleggen. Bij het in en uitgaan van de boot is het het veiligst als de motor kan worden uitgezet. Zo weet je dat daarmee hoe dan ook geen ongelukken kunnen gebeuren. Doe dit alleen als je geen obstakels of andere boten in de buurt zijn en je dus geen andere in gevaar brengt.

Tip 5: let op bij bochten!

Je moet altijd goed opletten bij bochten. Deze zijn namelijk super leuk maar het is ook wel iets gevaarlijker. In een scherpe bocht kan de persoon in de funtube namelijk wel twee keer zo hard als normaal gaan. Dit is natuurlijk super vet en zeker omdat je helemaal rond word getrokken.

Alleen doe deze dus voor de eerste keer wat rustiger aan. Het kan zijn dat je de eerste keer namelijk een beetje schrikt omdat deze heel anders is.

Wat ook gevaarlijk is bij bochten is de draaicirkel. Omdat de band helemaal word rond getrokken kun je een draaicirkel van de lengte van je lijn hebben. Vaar daarom niet in kanalen of smalle meren. Of maak daar in ieder geval geen harde bochten!

band achter boot

Tip 6: Draag een zwemvest.

Ik denk dat de meeste dit zelf ook wel hadden bedacht maar draag als je in de band zit echt een zwemvest. Een reddingsvest kan ook maar ik denk dat een zwemvest wel voldoende is. Deze vind ik zelf namelijk wat comfortabeler.

Zeker op zo een funtube is het belangrijk om er een te dragen. Je kunt namelijk snel in het water vallen. Je kan dan wel zwemmen maar je weet nooit hoe lang het duurt. Als je het koud krijgt of je hebt kramp heb je ook een probleem. Het is sowieso fijner in het water.

Een band achter de boot en welke heb je nodig.

Dit gaat over de veiligheidsregels op een funtube. Maar dit is niet mijn enkele artikel ik heb er namelijk ook een geschreven over een band (funtube) achter de boot en welke soorten er allemaal van zijn.

Ik vind het een goed artikel geworden en ik raad het aan om daar ook even naar te kijken. Daar staat namelijk ook nog verschillende tips in ik denk dat je daar zeker nog aan wat kan hebben.

Klik hier om: Een band achter de boot! Welke heb je nodig en hoe doe je dit veilig? Te bekijken >>

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *