Een zonnepaneel voor de boot.

zonnepanelen boot

Een zonnepaneel op de boot. Het is super handig maar wel een beetje een gedoe. Wat voor zonnepaneel is nou handig voor op de boot? En waarvoor ga je hem nou eigenlijk gebruiken? Ga je er alleen je telefoon mee opladen? Of is het de bedoeling dat hij de koelkast ook draaiende houd?

Een klein zonnepaneel

Een klein zonnepaneel is super handig als het gaat om ruimte en gedoe op de boot. Ik heb het hier over gewoon opvouwbare zonnepanelen die je overal mee naar toe kunt nemen. Dus ook op de boot. Deze heb je ook in verschillende soorten en de ene is veel duurder dan de andere.

Het verschil tussen die kleine is erg lastig te zien. De goedkope lijkt vaak veel beter. Toch is dit niet zo ze werken vaak niet tot nauwelijks en doen er meer dan een dag over om op te laden. Dit is het gewoon niet waard en is zonde van je geld.

Een klein zonnepaneel is zo makkelijk omdat je ze overal kan neerleggen en mee naar toe kan nemen. Is de zon een beetje aan een kant weg? Dan leg je het paneel gewoon aan de andere kant! Zo makkelijk is het. Zodra je panelen inbouwt zal dat allemaal een stuk minder makkelijk gaan en flink duurder worden.

Vraag jezelf daarom even af of je het echt nodig hebt en of je niet alleen kleine elektronica (met 5v) er mee gaat opladen, anders is het een beetje zonde van je geld om een grote te kopen.

Een voorbeeld van een klein zonnepaneel is het: WakaWaka zonnepaneel van 10w. Dit is een strook van opvouwbare zonnepaneeltjes die je daardoor overal makkelijk kunt neerleggen. Je kunt er meerdere apparaten tegelijk mee opladen.

Ook is het een goed doel. WakaWaka stuurt namelijk bij iedere 2 aankopen een powerbank met zonnepaneel met lamp er in naar Afrika op zodat ze daar licht hebben. Deze is dus ook nog is duurzaam.

Het zonnepaneel word geleverd met de solar link. Een klein kastje die er voor zorgt dat je twee usb poorten hebt waarmee je je telefoon dus kunt aansluiten. Er zitten elestieken waarmee je hem kunt ophangen aan de achterkant. In het geval van een zeilboot zou je hem dus zelfs in je zeil of mast kunnen hangen (dan moet je hem natuurlijk wel goed vastmaken).

zonnepanelen boot

Grote zonnepanelen

Grote zonnepanelen zijn vaak een stuk ingewikkelder dan kleine zonnepanelen. Bij de kleine hoef je hem namelijk alleen nog maar neer te leggen en je telefoon aan te sluiten maar meestal is het bij grote panelen wat meer werk. Je moet ze bijvoorbeeld nog inbouwen.

Dat inbouwen is meestal al wel wat werk maar het uitkiezen van die panelen valt zeker ook niet mee. Buiten dat moet je ook nog de panelen aansluiten. Je moet dit natuurlijk wel allemaal kunnen. Je kunt het natuurlijk altijd iemand anders laten doen.

Grote zonnepanelen die wekken natuurlijk meer op dan een kleinere. Je moet er alleen wel voor zorgen dat het paneel netjes in de zon ligt. Je moet daarom goed zoeken naar een plek op je boot die (bijna) altijd zon heeft. Het zou natuurlijk zonde zijn als je de helft van de tijd geen stroom hebt terwijl er wel goede zon is.

Verder is het handig om ook nog een accu aan boord te hebben. Als er dan geen licht is of je verbruikt meer stroom dan dat je op dat moment opwekt kom je niet zonder te zitten en heb je nog een voorraadje. Dit geldt trouwens ook nog voor het kleine zonnepaneel.

WakaWaka heeft ook een grote powerbank die je kan aansluiten op het zonnepaneel. Zo kun je als je telefoon leeg is de powerbank opladen en die bewaren voor een andere keer. Super handig!

Het is in ieder geval dus slim om een accu aan boord te hebben. Als het donker is heb je anders geen licht en zullen je spullen in de koelkast bederven.

Ook van een groot zonnepaneel heb ik weer een mooi voorbeeld gevonden. Dit is een zonnepaneel set. Ik vind deze zo mooi omdat deze super dun flexibel en licht is. Dit is ideaal voor op een boot omdat het dan niet in de weg zit en je het omdat het flexibel en licht is overal zo kunnen monteren.

Hierdoor is het monteren van het paneel ook een stuk makkelijker dan andere zonnepanelen.

Verder zit er ook nog een zonnepaneel controller waarop je alle informatie makkelijk kunt aflezen. Dat is handig dan weet je hoeveel zon het pakt. Het paneel is trouwens 100 watt! Dat is 10 keer zoveel als het WakaWaka zonnepaneel waar ik het eerder over had.

Voor de prijs is dat gewoon erg veel watt. Daarmee zul je dus aardig wat stroom opwekken.

Dit paneel is echter niet alleen maar voor op de boot. Deze is gewoon bedoeld voor boten caravans etc.

De kabels zitten erbij. Zowel voor de accu als voor het paneel zelf. Omdat alles er al bij zit en het dus echt een set is is het makkelijk te installeren. Hiervoor hoef je dus geen echte technicus te zijn. De meeste mensen zou dit wel moeten lukken.

Het paneel komt van bol.com en is dus redelijk goedkoop vergeleken andere zonnepanelen. Ook weer geen te goedkope rotzooi.

De accu

Verder heb ik het over de accu. Een van de belangrijkste dingen van stroom op de boot. Je hebt hem gewoon echt nodig als je zonnepanelen hebt of gaat gebruiken. Een goede accu is de basis van stroom op de boot. Ik raad ook aan een redelijk grote te kopen.

Accu’s verliezen na verloop van tijd namelijk wat capaciteit en het is zonde om snel alweer een nieuwe te kopen. Daarom is het fijn om een grote accu te hebben.

Het zorgt gewoon voor extra zekerheid van stroom. Als de zon bijvoorbeeld niet schijnt of in de nacht. Dan heb je altijd nog een grote accu.

Ik ga verder over accu’s en welke je moet hebben in een ander bericht. Klik hier om die te lezen.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *